Frenkie de Jong tijdens het Champions League-duel met Bayern München in december Pro Shots

Hoewel menig Ajax-fan vermoedelijk verdrietig zal zijn over het aanstaande vertrek van Frenkie de Jong, lijkt het wel of verder iedereen blij is met de miljoenentransfer van de middenvelder naar FC Barcelona.

Zo ziet Feyenoord-aanvaller Robin van Persie het als een mooie stap. "Als ik de opties Paris Saint-Germain, Manchester City en Barcelona had gehad, zou ik ook precies die keuze maken. Barça is een prachtige club, lijkt me", reageerde Van Persie.

Van Persie over transfer De Jong: 'Hij wordt bij Barça nóg beter'

Volgens de Feyenoorder is de kans groot dat De Jong een basisplaats bij de Catalanen zal veroveren. "Omdat hij ook op hun manier speelt. Het is een slimme speler, technisch begaafd, hij ziet het spelletje heel goed. En als hij dan met jongens als Messi en Busquets gaat spelen, wordt hij nóg beter."

De overstap van De Jong is daardoor ook weer goed voor het Nederlandse voetbal, meent Van Persie. "Je ziet spelers doorbreken in Engeland, bij Liverpool en Manchester United, en nu gaat Frenkie naar Barça. We zitten weer in een goede fase. Oranje speelt ook weer lekker. Geniet ervan met z'n allen, zou ik zeggen."

Robben: 'De Jong is slim genoeg'

Arjen Robben, een andere Nederlandse voetbalgrootheid, zei woensdag bij Radio 538 dat het voor De Jong vooral belangrijk is dat hij als jonge speler de garantie heeft dat hij gaat spelen. "Maar zoals hij op mij overkomt, is die jongen slim genoeg en wordt hij ook goed begeleid. Hij moet lekker blijven voetballen en zich blijven doorontwikkelen."

Bij de transfersom, die kan oplopen tot 86 miljoen, moeten we volgens Robben niet te lang stilstaan. "Dit zijn gewoon de gekke bedragen die tegenwoordig in het voetbal rondgaan. Bayern München betaalde destijds 36 miljoen euro voor mij, geloof ik. Dat was toen reusachtig veel. Aan dat bedrag kan die jongen ook niets doen."

Ook bondscoach Ronald Koeman, die in het verleden zelf het shirt van Barcelona droeg, is te spreken over de transfer. De Jong vertelde aan De Telegraaf dat hij met de bondscoach heeft gebeld over zijn nieuwe club. "Hij was heel enthousiast. Een mooi excuus om wat vaker naar Barcelona te gaan, zei hij."

Complimenten voor Willem II

Liverpool-verdediger Virgil van Dijk, die tot nu toe de duurste Nederlandse voetballer aller tijden was, heeft De Jong via Twitter gefeliciteerd. "Willem II heeft het volgens mij wel goed gedaan", schrijft Van Dijk met een knipoog.

Van Dijk werd net als De Jong opgeleid bij Willem II. Maar opvallend genoeg hebben beiden nooit in de basis gestaan van het eerste elftal in Tilburg.

Willem II is desondanks trots op de aanstaande speler van FC Barcelona en plaatste op Twitter een fraaie foto van een jonge Frenkie. De club verdient als gevolg van het doorverkooppercentage zelf ook enkele miljoenen aan de transfer, net als RKC Waalwijk waarmee Willem II destijds de jeugdopleiding deelde

Voor ASV Arkel, de club waar Frenkie de Jong ooit begon met voetballen, liggen geen miljoenen klaar. Toch overheerst er trots in het Zuid-Hollandse dorp, ook bij Frenkie's broer Youri de Jong.

"Het is al langer rond met Barcelona, maar dat wist nog niemand", aldus Youri de Jong. "Barcelona is de mooiste club met het beste perspectief. Dat zei hij zelf. En ik denk er ook zo over."

Van Arkel naar Barcelona: voorzitter Josep Maria Bartomeu, die hoogstpersoonlijk naar Amsterdam kwam om het contract met De Jong af te ronden, is vol lof over de nieuwe aanwinst. "In het geval van De Jong was het voor ons duidelijk. We wilden hem hebben vanwege zijn speelstijl, hoe hij is als persoon en het feit dat hij van Ajax komt. We zijn zeer tevreden."

"De Ajax-school lijkt op Barcelona. We hebben veel respect voor ze. Er zijn al grote namen naar Barcelona gekomen en De Jong volgt nu dit pad. Ik denk dat Johan Cruijff deze weg voor Barcelona heeft geopend."

Barcelona-voorzitter: 'De Jong volgt weg die Cruijff heeft geopend"

Barcelona-trainer Ernesto Valverde complimenteerde de clubleiding met de deal. "Het is een heel belangrijke aanwinst. Zijn successen hier worden de successen van de club, en andersom. De Jong heeft een grote toekomst voor zich."

Verstappen gunt De Jong eerste titel

Max Verstappen, die onlangs van De Jong verloor tijdens een spelletje voetbal op de computer, feliciteerde de Ajacied via sociale media. "Ik boekte mijn eerste grote zege in Barcelona. Ik hoop dat jij jouw eerste titel ook daar wint", aldus PSV-fan Verstappen met een knipoog.

STER reclame