Nederland gaat zich nadrukkelijker bemoeien met bestuur op Curaçao
Nederland gaat zich nadrukkelijker bemoeien met het bestuur en de financiële huishouding op Curaçao. Dat blijkt uit het samenwerkingsconvenant dat premier Rutte op het eiland heeft ondertekend met de Curaçaose premier Rhuggenaath.
Nederland stuurt onder meer "een ervaren transitiebegeleider" naar Curaçao. Die gaat zich bezighouden met het verbeteren van het bestuur op het eiland en het stimuleren van de economie.
Verkapt ingrijpen
Correspondent Dick Drayer legt in het NOS Radio 1 Journaal uit dat Curaçao al jaren problemen heeft de financiën op orde te krijgen. Zo zijn er onder meer problemen met de belastinginning en groeit de economie al drie jaar niet.
Hoewel Nederland formeel niet kan ingrijpen in het autonome land binnen het Koninkrijk der Nederlanden kan het convenant wel zo worden gezien, zegt Drayer.
Nederland is op Curaçao nog wel verantwoordelijk voor onder meer defensie en buitenlands beleid.
Drayer: "Het lijkt een beetje op wat een paar maanden geleden op Bonaire is gedaan, dat wel onder direct gezag van Den Haag valt en waar het bestuur geen keuze had om te accepteren wat Nederland wilde. Die keuze heeft Curaçao wel, en dit is dus geheel vrijwillig. Waarschijnlijk om goede wil te tonen, omdat Curaçao niet zit te wachten op een formele aanwijzing vanuit Nederland."
Een aanwijzing is het zwaarste middel dat Nederland heeft om iets te bewerkstelligen op Curaçao. Drayer sluit niet uit dat die aanwijzing alsnog komt als blijkt dat het convenant geen effect heeft.