NOS Voetbal

Oranje-voetbalsters liggen nu ook in Zuid-Afrika onder vergrootglas

2019 begint hoopvol voor Oranje-vrouwen op WK-missie

Het vizier van de Nederlandse voetbalsters is sinds afgelopen week volledig gericht op het WK, later dit jaar in Frankrijk. Oranje was op trainingskamp in Zuid-Afrika en merkte ook daar dat het team een nieuwe status heeft.

"Voordat we twee jaar geleden het EK wonnen, waren we nog niet zo bekend. Nu liggen we onder een vergrootglas. De speelsters zijn bekende Nederlanders", weet bondscoach Sarina Wiegman. "Fantastisch hoor, we wilden zichtbaar worden, maar daar moeten we wel mee omgaan."

Bij Oranje waken de speelsters ervoor dat ze zichzelf niet gaan overschatten. "Met die nieuwe status moeten wij niet bezig zijn, daar letten we ook op", vertelt Merel van Dongen. "Elke wedstrijd is een wedstrijd op zich, zeker bij eindtoernooien."

Schippers op bezoek

Meer bekendheid houdt ook in dat er meer interactie komt met andere bekende Nederlanders. Bijvoorbeeld met Dafne Schippers. De topatlete bezocht in Kaapstad een oefenwedstrijd tegen Zuid-Afrika, die Oranje met 2-1 won.

Tussen de trainingen door bezochten de speelsters in Kaapstad ook sloppenwijken. En dat maakte indruk. "Als je ziet hoe blij ze zijn met onze komst terwijl we nog helemaal niks hadden gedaan, dat was heel bijzonder", aldus Lieke Martens.

Wiegman: "Het perspectief van sommige jonge meisjes hier is totaal anders dan in Nederland. Dat heeft ons wel wat gedaan. Die levenslessen maken ons als mens rijker."

Magie van twee jaar geleden

De belangrijkste taak van Oranje is om de magie van twee jaar geleden, toen de Europese titel werd behaald, komende zomer weer terug te krijgen. "Daarvoor moet iedereen zijn niveau halen. Als team kunnen we nog beter op elkaar ingespeeld raken", vindt Martens.

Wiegman heeft in ieder geval veel zin in het WK: "Het is in Frankrijk, dus daar kunnen lekker veel Nederlanders naartoe komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl