NOS Voetbal

Nederlandse voetbalsters winnen oefenduel met Zuid-Afrika

Oranje wint oefenduel met Zuid-Afrika

De Nederlandse voetbalvrouwen hebben in Kaapstad het vriendschappelijk duel met Zuid-Afrika gewonnen. Tijdens het trainingskamp in Kaapstad, in voorbereiding op het WK voetbal, werden de Zuid-Afrikaanse voetbalsters met 2-1 geklopt.

Sherida Spitse zette Oranje al na twee minuten voetballen op voorsprong. De 28-jarige speelster van het Noorse Vålerenga schoot de bal binnen via de onderkant van de lat. Spitse speelde haar 156ste interland, waarmee ze nu gedeeld recordinternational is samen met Annemieke Kiesel-Griffioen.

Gevaarlijk

Na bijna twintig minuten maakte Vivianne Miedema er in het Kaapstad-stadion 2-0 van. Ze schoof de bal van net buiten het strafschopgebied de hoek in. Zuid-Afrika kwam er in de eerste helft niet echt aan te pas, maar tien minuten voor rust was daar toch ineens het tegendoelpunt.

Na een mislukte terugspeelbal van Danique Kerkdijk was Thembi Kgatlana de Nederlandse verdediging te snel af en omspeelde vervolgens ook keepster Sari van Veenendaal: 2-1.

In de tweede helft werd Zuid-Afrika een stuk gevaarlijker en was de ploeg een aantal keer dicht bij de gelijkmaker. Bondscoach Sarina Wiegman liet veel speelsters invallen, maar echt grote kansen kreeg Oranje niet meer in de tweede helft.

Ellen Jansen kreeg de grootste mogelijkheid op de 3-1, maar haar aanval werd op tijd gestopt door de Zuid-Afrikaanse verdediging, waardoor de ruststand ook de eindstand was in Kaapstad: 2-1.

Na afloop toonde recordinternational Spitse zich tevreden, al zag ze ook dat er slordigheden in het spel van Oranje slopen. "Je hebt wisselingen in het systeem, iemand anders naast je, andere weersomstandigheden. Het mag ook geen excuus zijn, maar het veld was wat stroever. Daardoor moet je wat harder passen, dat zijn kleine details."

Ook bondscoach Wiegman zag dat haar ploeg het zichzelf moeilijk maakte na de tegentreffer. "Dat kwam door een misverstand achterin. Dat zijn de momenten waarop het dan slordig is, maar goed, dat weten de spelers zelf ook. Maar dat zijn juist dingen waar we wat mee kunnen en ook wat mee moeten."

Geslaagd

Wiegman keek terug op een geslaagde oefenstage in Zuid-Afrika en was blij met de tegenstander in het oefenduel. "Het is toch anders dan tegen een Europees of Aziatisch land. We zitten met Kameroen in de poule op het WK, dus het is goed om hier te zijn."

"We willen meer dynamiek in ons spel en dat vereist meer afstemming. Vandaag kwam het er goed uit in de eerste fase van de wedstrijd, naarmate de wedstrijd vorderde werd het steeds minder. Als je dan meeneemt dat we ook heel veel spelers hebben kunnen zien en daarnaast ook een combinatie van spelers, dan is dat heel nuttig", aldus de bondscoach die overigens werd gadegeslagen door onder anderen Dafne Schippers.

Zij zat op de tribune, met andere Nederlandse atleten die op trainingskamp zijn in Zuid-Afrika.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl