President Zimbabwe breekt buitenlandse reis af vanwege benzineprijsprotesten

President Emmerson Mnangagwa Reuters

De Zimbabwaanse president Mnangagwa breekt een buitenlandse reis af om terug te gaan naar zijn land, waar deze week hevige protesten zijn geweest tegen de ruime verdubbeling van de benzineprijs.

Mnangagwa stond onder druk om terug te komen vanwege het gewelddadige optreden van veiligheidstroepen in een poging de onrust de kop in te drukken.

Mnangagwa, die een reis van twee weken had gepland, slaat nu het World Economic Forum in het Zwitserse Davos over. In een tweet meldt hij dat hij "in het licht van de economische situatie" naar huis gaat.

Volgens de politie vielen bij de protesten in Zimbabwe enkele doden, mensenrechtengroepen spreken over tientallen. Ook zijn honderden mensen vastgezet.

President of Zimbabwe
@edmnangagwa
In light of the economic situation, I will be returning home after a highly productive week of bilateral trade and investment meetings. We will be ably represented in Davos by Minister of Finance, Mthuli Ncube. The first priority is to get Zimbabwe calm, stable and working again.
1 maand geleden

Zimbabwe kampt al jaren met een zware economische crisis, aanleiding voor de regering om de benzineprijs te verhogen naar omgerekend 2,90 euro per liter. Dat is veruit de hoogste benzineprijs ter wereld. Een gemiddeld jaarinkomen in Zimbabwe bedroeg in 2017 volgens de Wereldbank zo'n 950 euro, iets minder dan 80 euro in de maand. Mnangagwa is ruim een jaar aan de macht.

STER Reclame