Tenniscoach De Gier: 'Bizar wat er allemaal op me af komt, momenteel'

Van tennisles aan recreanten tot coach van een kwartfinaliste op de Australian Open: het leven van Stijn de Gier staat momenteel op zijn kop.

De 25-jarige De Gier begeleidt sinds eind december de Amerikaanse Danielle Collins, die vannacht de kwartfinales bereikte met een zege op Angelique Kerber, de nummer twee van de wereld. Een samenwerking die min of meer toevallig tot stand kwam.

De Gier ging eind vorig jaar naar de VS voor een bezoek aan Peter Lucassen, die werkzaam is als coach van diverse Amerikaanse tennissers. "Hij is een van mijn beste vrienden, maar ik was nog nooit langs geweest", aldus De Gier. "Ik wilde kijken hoe het daar werkt, bij de Amerikaanse bond. Wat hij deed, leek me ook wel wat."

'Wel vet'

"We zaten samen in de auto toen hij gebeld werd door de zaakwaarnemer van Collins. Ze zochten iemand die met haar mee wilde tijdens een trip naar Australië. Ik tikte hem aan en zei: 'Dat lijkt me wel vet om te doen.'"

Lucassen gaf De Giers naam door, waarna het snel ging. "We hadden twee dagen voor Kerst even contact via FaceTime, dat was een heel relaxed gesprek. Toen heb ik besloten het te doen."

Het goede gevoel dat De Gier overhield aan zijn FaceTime-gesprek met Collins werd in Australië al snel bevestigd. "Het klikte meteen. Danielle is straight, draait er niet omheen. Dat is prettig, want dan weet ik ook wat ze van mij verwacht."

"Na vijf of zes dagen vroeg haar agent me al of ik het hele jaar met haar mee wil. Daar zijn we vrij snel uitgekomen. Ik heb geen verplichtingen, geen vriendin en geen vaste lasten, ik slaap veel bij mijn ouders en een vriend. Dus het was makkelijk om ja te zeggen."

Stijn de Gier in Australië Tim Colijn

Het komende jaar reist De Gier met Collins de hele wereld rond. "Na de Australian Open heb ik twee weken waarin ik hopelijk naar Nederland kan om wat zaken goed af te sluiten. Ik geef nog lessen aan recreanten, maar daar vinden we wel iemand anders voor. En ze wisten ook dat ik dit ambieerde."

Waar het Australian Open-avontuur eindigt is gissen, maar De Gier denkt dat Collins - die een Nederlandse oma heeft - tegen iedereen kans maakt. "Als je de wedstrijd tegen Kerber terugkijkt weet je direct waarom, die sloeg ze echt naar huis."

'Angstige ogen'

Collins had tot een week geleden nog nooit een partij gewonnen op een grandslamtoernooi. Maar in Melbourne klopte ze voor haar zege op Kerber al de voormalig toptienspeelsters Julia Görges en Caroline Garcia, terwijl ze tussendoor ook Sachia Vickery naar huis stuurde.

"Danielle staat momenteel met superveel zelfvertrouwen op de baan. Ik denk dat de rest van de deelneemsters ook met angstige ogen naar haar kijkt. Ik acht haar tot een hele hoop in staat."

STER reclame