NOS NieuwsAangepast

Commotie over treiteren Vietnamveteraan van indiaanse afkomst

Een katholieke middelbare jongensschool in Kentucky is in verlegenheid gebracht door beelden die massaal op sociale media worden gedeeld. Te zien zijn leerlingen van de school, gekleed in sweaters en petjes waarop "Make America Great Again" staat, de verkiezingsslogan van president Trump.

De leerlingen waren vrijdag bij een grote, jaarlijkse anti-abortusdemonstratie in Washington. Tegelijkertijd werd daar betoogd door indianen bij hun Mars van de Inheemse Volken.

Een van de katholieke jongens staat pal voor een stamoudste, die bezig is met een ceremonie voor Vietnamveteranen van inheemse afkomst.

De jongen blijft minutenlang vlak bij hem staan en hem strak aankijken, zo is op de beelden te zien:

Confrontatie tussen joelende jongeren en indiaanse Vietnamveteraan

Die man is de 64-jarige Nathan Phillips, een bekende activist en zelf ook Vietnamveteraan. Het tweetal wordt omringd door andere leerlingen van de Covington Catholic High School die lachen en beelden maken van het voorval.

De maker van de beelden nam deel aan de Mars van de Inheemse Volken en zegt tegen CNN dat het incident ontstond toen Phillips probeerde een ruzie tussen de leerlingen en een andere groep betogers te sussen. Dat deed hij door zingend op de groep af te lopen. Als hij dichterbij komt, richt de groep leerlingen zich vervolgens op hem.

Andere lezing leerlingen

Een van de leerlingen geeft tegen een lokaal tv-station een andere lezing van het incident. Volgens de anonieme leerling waren hij en zijn klasgenoten aan het "juichen om de tijd de doden", toen ze werden benaderd door een groep volwassenen. Daar zat ook Nathan Phillips bij die op een trommel aan het slaan was. Ze dachten in het begin dat hij hun juichen ondersteunde met de trommel. Volgens de leerling kregen ze pas later door dat het ging om een "publiciteitsstunt".

Anderen zeggen dat er niet veel aan de hand was, en dat jonge jongens op schoolreis altijd zo zullen reageren als ze een Native American zien die op een trommel slaat.

In een video op Instagram reageert Phillips aangedaan. Hij zegt in tranen dat de leerlingen scandeerden "Bouw die muur, bouw die muur", verwijzend naar de muur die president Trump wil bouwen aan de grens tussen de VS en Mexico.

"Toen ik stond te zingen hoorde ik ze zeggen 'Bouw die muur'. Dat is ons land. Er horen daar geen muren te staan, dat is nog nooit gebeurd. Ik zou willen dat die jonge mannen hun energie besteden aan het echt groot maken van dit land, door degenen die honger lijden te helpen."

De kwestie van de muur verdeelt Amerika tot op het bot. Trump probeert de Democraten te bewegen in te stemmen met zijn plan, waarvoor hij zo'n 5 miljard euro wil uittrekken. Maar de Democraten doen dat niet en de ruzie daarover heeft geleid tot het op slot gaan van een deel van de overheid.

Discriminatie

De beelden maken indruk in de VS. Het geldt daar als ongepast om de spot te drijven met oorlogsveteranen. De school heeft excuses aangeboden en zegt dat er maatregelen worden genomen. Mogelijk worden de jongeren van school gestuurd.

Bekijk hieronder een langere video, gemaakt vanuit een andere hoek:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Bovendien leidt de scene tot kritiek van de tegenstanders van Trump. "Is dit hoe ze Amerika weer groot willen maken?" is de teneur van veel reacties. Ook Phillips zelf liet zich in die zin uit. Indianen zien het voorval ook als symbolisch voor de discriminatie waar ze veelvuldig mee te maken krijgen.

Het Democratische congreslid Deb Haaland, zelf van inheemse afkomst, zegt op Twitter dat het gedrag van de leerlingen tekenend is voor het verval van fatsoensnormen onder de regering-Trump:

Een dag later liet de jongen uit de video weten dat hij juist geprobeerd had de situatie te kalmeren. "Ik bad in stilte dat de situatie niet uit de hand zou lopen", schreef Nick Sandmann in een verklaring.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl