In China en Japan zijn QR-codes niet meer weg te denken
NOS Nieuws

'2019 zal het jaar van de QR-codes worden'

  • Sjors Beukeboom

    redacteur Online

  • Sjors Beukeboom

    redacteur Online

Je pakt je telefoon, scant een QR-code en voert een code in. Enkele seconden later is de betaling afgerond. Zo gaat het bij frituur Lescluze in Antwerpen, maar het is geen wonder dat dit bij jou niet direct herkenning oproept. Belgen gebruiken QR-codebetalingen namelijk regelmatig, terwijl Nederlanders er niet zo bekend mee zijn. Dat gaat dit jaar veranderen, verwachten specialisten.

Ruim 30 procent van zijn klanten in de frituur betaalt volgens eigenaar Stef de Lescluze al op deze manier. "In eerste instantie hebben mensen een beetje schrik, omdat ze contant of met een QR-code moeten betalen. Maar die schrik maakt gauw plaats voor verwondering." De eigenaar is in zijn nopjes met de nieuwe betaalmethode. "Het is goedkoop, snel en heel makkelijk. Ik hoef niet te investeren in een betaalterminal en ik hoef alleen te controleren of de klant de betaling verstuurd heeft. Dat duurt hoogstens één seconde."

In China verlopen heel veel betalingen via QR-codes

In Nederland gebruiken we de QR-code al wel op onder meer boarding passes, in ziekenhuizen, in het openbaar vervoer (zoals bij deelfietsen) en bij online-bankieren. Maar voor betalingen in winkels hebben we onze betaalpas. Tegenwoordig kunnen alle smartphones QR-codes 'realtime' scannen, waardoor specialisten ook in Nederland een toekomst voor de QR-code als betaalmethode zien.

Rommelmarkt en thuisbezorging

Edwin Sanders bijvoorbeeld. Hij is specialist betalingsverkeer bij Rabobank. Volgens hem gaat het succes van de QR-code per sector verschillen. "Het zou vooralsnog prima kunnen werken op plekken waar er geen tijdsdruk op de betalingen staat. In het restaurant, of bij het tankstation bijvoorbeeld. Dat je een QR-code op de bon of op de betaalterminal krijgt en niet meer naar de kassa hoeft te lopen. In Spanje gebeurt dat al, bijvoorbeeld met het Chinese Alipay. In Nederland, bijvoorbeeld met Payconiq, verwacht ik dat de QR-code ook langzaam een intrede doet."

Voor kleine ondernemingen is de QR-code een uitkomst, zegt Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging Nederland. "Voor startende ondernemers is het best wel een lang traject om een betaalautomaat in huis te halen. Je moet ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel, een zakelijke bankrekening hebben, een contract afsluiten met een betaalautomatenbedrijf en de aansluiting ervan regelen voordat het werkt. De QR-code print je en betalen is al mogelijk. De drempel van QR-codes ligt dus laag en daarom gaan mensen het gebruiken."

Onder particulieren ziet Beugel ook een toekomst voor het vierkantje met stippen. Hij geeft het voorbeeld van de rommelmarkt. "Daar kan de verkoper via een app simpelweg met een betaalverzoekje een QR-code tonen, die de koper scant zodat er geld overgemaakt wordt. Een betaalterminal, die particulieren sowieso niet hebben, en ook cash geld zijn dan niet nodig."

"Of op facturen", zegt hij. "Zodat die makkelijk en foutloos betaald worden. Of bij bezorgen aan huis, dat de bezorger een QR-code toont. Zo hoeft niet elke bezorger een pinautomaat mee te zeulen."

Concurrentie

Nederland heeft nu een zeer efficiënt betaalsysteem met bankpassen en betaalterminals, benadrukt Beugel. "En tegenwoordig rekenen wij al heel snel af dankzij contactloos betalen." Hij noemt dat systeem momenteel sneller en efficiënter dan betalen met QR-codes, maar zegt ook dat de QR-code concurrentie wordt voor de betaalpas.

Volgens Beugels wordt er namelijk al steeds meer gebruik gemaakt van de scanbare vierkantjes. Hemmo Bosscher van betalingsplatform Adyen is het met hem eens. Hij zegt: "Die smartphone zit bij veel Nederlanders in de handpalm vastgeplakt en iedereen heeft tegenwoordig mobiel internet. QR-codes bieden een mogelijkheid om zonder pasje de straat op te gaan. Dat pasje kan dan ook niet gestolen worden. Dat zien steeds meer Nederlanders in."

2019 wordt het jaar waarin de QR-code veelvuldiger gaat opduiken, zegt Beugel. "In 2018 heeft het her en der een vlucht genomen, bijvoorbeeld met betaalverzoekjes met digitaal bankieren. Het is koffiedik kijken hoe snel het zich ontwikkelt, maar het wordt een betaalmethode die steeds vaker gebruikt gaat worden."

Stef de Lescluze van de frituur in Antwerpen weet het in elk geval zeker: QR-codes hebben de toekomst. Volgens hem gaan ze de betaalkaarten helemaal vervangen. "Het enige gevaar is 'platte' batterijen, maar daar is in de toekomst vast een oplossing voor."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl