NOS Nieuws

Vanaf volgend jaar 'pinnen' met een qr-code

Een pakketje betalen met een qr-code? Betaalvereniging Nederland, beheerder van iDeal, wil dat volgend jaar mogelijk maken.

Een qr-code is een vierkant met daarin vierkante blokjes die door de camera van een telefoon kan worden gescand.

Winkels kunnen een qr-code genereren die de klant met zijn smartphone scant, zegt de vereniging. De klant wordt dan direct naar zijn bankapp geleid, waar hij via iDeal de rekening kan betalen.

Volgens Betaalvereniging Nederland is deze toepassing heel handig voor ondernemers die geen pinautomaat hebben en die ook niet willen. Zo hoeven ze geen dure apparatuur aan te schaffen; er is alleen een printer nodig om de qr-code mee te kunnen afdrukken.

Ook de acceptgiro gaat een keer verdwijnen. Je zou dan ook op je factuur een qr-code kunnen afdrukken die de klant thuis scant en vervolgens met iDeal betaalt.

Gijs Boudewijn, adjunct-directeur Betaalvereniging Nederland

"Het is een hele nuttige toepassing voor bijvoorbeeld bezorgers en collectanten die aan de voordeur willen afrekenen. Ook voor kleine ondernemers die incidenteel betalingen willen ontvangen is het handig", zegt Gijs Boudewijn van Betaalvereniging Nederland.

"Ook de acceptgiro gaat een keer verdwijnen. Je zou dan ook op je factuur een qr-code kunnen afdrukken die de klant thuis scant en vervolgens met iDeal betaalt."

Snelheid

Het is niet de bedoeling dat deze betaalmethode de pinautomaat gaat vervangen. "Zo'n transactie duurt toch iets langer dan bijvoorbeeld een (contactloze) pinbetaling in bijvoorbeeld een supermarkt, waar snelheid belangrijk is, zal je niet zo snel qr-transacties zien."

Naar verwachting wordt betalen via qr-codes vanaf het begin van het tweede kwartaal in 2016 mogelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl