Brussel wil onderhandelen met VS over invoertarieven op industriële producten

EU-handelscommissaris Cecilia Malmström AFP

EU-handelscommissaris Cecilia Malmström wil met de VS onderhandelen over het opheffen van invoertarieven op industriële producten. Dat heeft ze bekendgemaakt op een persconferentie.

Ze wil dat de Amerikaanse importtarieven op bijvoorbeeld staal en aluminium komen te vervallen. In ruil daarvoor is de EU bereid om nog eens te kijken naar de Europese importheffingen op auto's.

'Car wars'

De Europese importheffingen op auto's zijn president Trump een doorn in het oog. Volgens Trump rijden er in de VS te veel Europese en veel te weinig Amerikaanse auto's rond. Hij noemt Europa oneerlijk en protectionistisch, omdat het Amerikaanse auto's een importheffing oplegt van 10 procent, terwijl de VS slechts 2,5 procent heft op Europese auto's.

Volgens Malmström kunnen die onderhandelingen volgende maand al beginnen, maar eerst moet ze daarvoor toestemming krijgen van de EU-lidstaten. Op de persconferentie benadrukte ze dat ze niet uit is op een breed akkoord met de Amerikanen. Zo wordt er niet onderhandeld over de importtarieven op landbouwproducten, hoewel president Trump dat wel graag wil.

Vorig jaar ontstond een handelsconflict tussen de EU en de VS, waarbij beide steeds meer invoerrechten op producten gingen heffen. In de zomer werd escalatie van het conflict afgewend tijdens een bezoek van voorzitter Juncker van de Europese Commissie aan Trump. Trump en Juncker spraken toen onder meer af om de importtarieven op industriële producten te verlagen.

STER Reclame