NOS Schaatsen

Toch WK-ticket voor Nuis en Wüst: 'Beste mensen op WK's'

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Technisch directeur De Wit: 'We willen de beste mensen op de WK's'

Schaatsbond KNSB heeft Kjeld Nuis en Ireen Wüst aanwijsplekken gegeven voor respectievelijk de WK sprint en de WK allround.

Wüst en Nuis wisten zich afgelopen weekend niet te plaatsen via de EK sprint en allround. Hiervoor hadden beiden een podiumplek moeten behalen.

Nuis werd halverwege de EK sprint gediskwalificeerd. De tweevoudig olympisch kampioen raakte op de 1.000 meter tegen Thomas Krol een blokje aan.

Dinsdag kreeg Nuis nog een officiële waarschuwing van de KNSB voor zijn gedrag na de diskwalificatie. Nuis viel uit tegen de Nederlandse official Berri de Jonge nadat die hem had gediskwalificeerd vanwege het afsnijden van een bocht.

'Uitzonderlijke situatie'

Volgens de KNSB is de situatie van Nuis zeer uitzonderlijk en maakt hij met zijn deelname grote kans op WK-goud. Naast Nuis mogen ook Europees kampioen Kai Verbij en de winnaar van de NK sprint (26-27 januari) naar de WK.

Ireen Wüst werd vierde op de EK allround. Bij Wüst heeft de bond rekening gehouden met het overlijden van haar vriendin Paulien van Deutekom, waardoor zij bij de EK niet optimaal heeft kunnen presteren.

Europees kampioene Antoinette de Jong en de winnares van de NK allround (26 en 27 januari) gaan ook naar de WK.

De WK sprint worden 23 en 24 februari gehouden in Heerenveen, 2 en 3 maart staan in Calgary de WK allround op het programma.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

De Wit: 'Ireen al het hele seizoen in vorm'

Naast de aanwijsplekken maakte kersverse bondscoach Jan Coopmans zijn selectie bekend voor de teamonderdelen bij de WK afstanden in Inzell, begin februari.

Voor de ploegenachtervolging bij de mannen zijn Sven Kramer, Patrick Roest, Douwe de Vries en Marcel Bosker geselecteerd. Chris Huizinga gaat mee als reserve.

De vrouwen gaan het doen met Ireen Wüst, Antoinette de Jong, Melissa Wijfje, Lotte van Beek en Joy Beune. Beune is reserve.

Massastart

Voor de massastart heeft Coopmans bij de mannen gekozen voor Douwe de Vries en Chris Huizinga. Irene Schouten en Melissa Wijfje vertegenwoordigen Nederland bij de vrouwen. Marcel Bosker en Marijke Groenewoud zijn reserve.

Ook voor de teamsprint heeft Coopmans zijn selectie bekendgemaakt. Bij de mannen zullen Ronald Mulder, Kai Verbij en Kjeld Nuis gaan rijden. Janine Smit, Jutta Leerdam, Letitia de Jong rijden bij de vrouwen. Thomas Krol en Sanneke de Neeling zijn reserve.

STER reclame