EK sprint: diskwalificatie Nuis, Verbij wint Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Kai Verbij staat na de eerste dag van de EK sprint ruim aan de leiding. Verbij won zowel de 500 als de 1.000 meter in Collalbo.

Kjeld Nuis reed veruit de snelste tijd op de 1.000 meter, maar hij tikte in de eerste bocht twee blokjes weg. Dat mag niet volgens de reglementen, dus werd Nuis gediskwalificeerd.

Het moment van de dag: Nuis tikt twee blokjes weg Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Nuis, de nummer twee van de vorige EK, had met 1.08,38 het baanrecord van Shani Davis (1.09,26) verpulverd, maar zijn tijd gaat niet de boeken in.

Dat geldt wel voor het baanrecord van 1.08,97 dat Verbij in de rit voor Nuis reed. Verbij was de eerste schaatser ooit die de kilometer op een buitenbaan onder de 1.09 reed.

Verbij: 'Rot voor Nuis, mooi voor mij'

Nuis was het niet eens met zijn diskwalificatie, haalde woedend verhaal bij de scheidsrechter en verliet even later stampvoetend het stadion.

Woedende Nuis haalt verhaal bij scheidsrechter na diskwalificatie

Voor Thomas Krol verliep de eerste dag van de EK sprint ook niet naar wens. Na een twaalfde plaats op de 500 meter kwam Krol op de 1.000 meter ten val.

Verbij wint 500 meter

Verbij snelde op de 500 meter naar de eerste plek in 35,23 en Nuis liet de klok stilstaan op 35,47, de derde tijd. De Noor Henrik Rukke, vorig jaar veertiende op de WK sprint, nestelde zich met 35,36 tussen de beide Nederlanders.

EK sprint: Verbij wint, Nuis derde Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Verbij heeft in het klassement het meest te duchten van de Noren Havard Lorentzen en Henrik Rukke. Zij moeten zaterdag op de tweede 500 meter respectievelijk 0,81 en 0,93 goedmaken op de Leiderdorper.

De 26-jarige Lorentzen - wereldkampioen sprint, olympisch kampioen op de 500 meter en de nummer vijf van de vorige EK - liet een tegenvallende 500 meter (vierde) volgen door een degelijke 1.000 meter (derde).

Rukke, 22 jaar, is de verrassing van het toernooi tot nu toe. Vorig jaar werd hij in zijn eerste jaar bij de senioren op de Olympische Spelen 28ste (500 meter) en 32ste (1.000 meter). Nu werd hij tweede op de 500 meter en vijfde op de 1.000 meter.

Verbij rekent zich nog niet rijk

Verbij was tevreden over zijn 500 meter, hoewel de titelverdediger door de verraderlijke harde wind in Collalbo wel heel ruim uit de laatste bocht kwam. "Het waait best hard en ik kreeg de volle wind mee. Dat was wel even schrikken", sprak Verbij.

De uitslagen van de EK sprint

STER reclame