Rutte: het was een pittige week in de coalitie

Sfeer in coalitie: het heeft geknetterd, 'maar dat gebeurt in ieder huwelijk'

"Wij maken er geen geheim van dat dit een pittige week was", zegt premier Rutte op de vraag hoe de sfeer in de coalitie is. Verschillende kabinetsleden lieten vanmorgen weten dat er stevig is gesproken tussen de vier regeringspartijen na het interview van VVD-fractieleider Dijkhoff in De Telegraaf van vorig weekend.

Coalitieleider Rutte vindt dat dit erbij hoort. "Het zijn vier heel verschillende partijen. En dan kunnen zich altijd dingen voordoen, waardoor de gezonde spanning die er altijd is, oploopt. En dat was deze week het geval." Hij spreekt van "een stevig interview" van Dijkhoff "dat nog even na-echoot".

Of de kwestie nu is opgelost, weet de VVD-premier naar eigen zeggen niet. "Ik kan toch niet besluiten dat iedereen weer 100 procent van elkaar houdt?" Volgens hem is daar na een goed gesprek nu tijd voor nodig.

'Flinke deuk'

Volgens politiek verslaggever Arjan Noorlander is de lucht achter de schermen nog niet geklaard. "Het vertrouwen in Dijkhoff en de VVD heeft een flinke deuk opgelopen. De drie andere coalitiepartijen - CDA, D66 en ChristenUnie - vragen zich af of het de VVD nog wel menens is met het klimaat."

Hij zegt dat het chagrijn nog niet weg is. Dijkhoff leek in zijn interview afstand te nemen van het ontwerp-klimaatakkoord waarover maanden is onderhandeld. Hij noemde D66-fractievoorzitter Jetten een drammer en stelde dat hij liever het kabinet laat vallen, dan dat hij gewone mensen voor de kosten laat opdraaien.

Die dingen nemen de coalitiegenoten hem nog steeds kwalijk. "Vooral ook omdat Dijkhoff zelf in het zogenoemde cockpit-overleg met alle klimaat-betrokkenen van de coalitie, actief een rol heeft gespeeld. Hij kwam volgens betrokkenen zelfs met het voorstel om de vliegtaks, die nu 7 euro wordt, te verdubbelen", zegt Noorlander.

'Het knettert weleens'

Voor aanvang van de wekelijkse ministerraad gaven de vicepremiers De Jonge (CDA) en Ollongren (D66) toe dat het er hard aan toeging in het coalitieoverleg van afgelopen maandag. Maar volgens hen is de kou inmiddels uit de lucht. "In ieder huwelijk knettert het weleens", zegt De Jonge: "Maar we gaan nu weer aan de slag met de afspraken over het klimaat. We hebben als kabinet een opdracht en die is niet veranderd."

Ollongren zei dat iedereen deze week heeft kunnen zien dat er af en toe discussie is. "Maar ik denk ook dat we dat weer netjes hebben afgerond. We zijn allemaal volwassen mensen."

D66-staatssecretaris Van Veldhoven concludeerde: "U snapt allemaal dat het fijner is als je unaniem staat voor een klimaatakkoord dat je naar buiten brengt. En de heer Dijkhoff heeft daar in De Telegraaf een andere opmerking over gemaakt."

De voorstellen uit het klimaatakkoord worden nu doorgerekend door het Planbureau voor de Leefomgeving en het Centraal Planbureau. Daarna zal het kabinet een keuze maken en die voorleggen aan de Tweede Kamer. Dat is na de Provinciale Statenverkiezingen in maart.

Politiek verslaggever Arjan Noorlander vroeg premier Rutte naar de spanningen in de coalitie in Het gesprek met de minister-president.

Gesprek met de minister-president, over sfeer coalitie en brexit

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl