premier Rutte bij het coalitieoverleg
NOS Nieuws

Stevig coalitiegesprek over klimaat, 'afspraken staan'

De vier coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben vanmorgen een "stevig gesprek" over het klimaatbeleid gevoerd, en zijn er alle vier van overtuigd dat ze er uiteindelijk uitkomen. Dat zeiden de partijen vanmiddag na het overleg. Daarmee lijkt de kou over de uitvoering van het in december getekende klimaatakkoord voorlopig uit de lucht.

Of het akkoord inderdaad geen splijtzwam zal zijn, moet de komende maanden blijken, als de voorstellen van de klimaattafels verder worden doorgerekend en er dit voorjaar een definitief uitgewerkt akkoord ondertekend moet worden.

VVD fractievoorzitter Dijkhoff noemde D66-leider Jetten dit weekend een "drammer". De VVD maakt zich zorgen over de portemonnee van mensen. Volgens Dijkhoff moeten de klimaatplannen wel betaalbaar blijven voor burgers. D66 en ChristenUnie maken zich zorgen over de toekomst van de planeet, volgens hen mag er niet getornd worden aan de afspraak dat de CO2-uitstoot in 2030 met 49 procent gedaald moet zijn.

Dat laatste gaat ook niet gebeuren, aldus premier Rutte vandaag, Maar hij voegt eraan toe dat het ook niet het doel is om alle voorstellen van de klimaattafels over te nemen. "We staan voor de doelstellingen en we staan voor de randvoorwaarden. Doel is dat die 49 procent reductie oplevert, maar wel op een manier dat we het ook kunnen meemaken."

Spanning in coalitie over klimaat voorlopig gesust

Ik ga niet voortdurend alles recenseren, daar begin ik niet aan.

Premier Rutte wil niet ingaan op de woorden tussen Dijkhoff en Jetten

Volgens premier Rutte moet in ogenschouw worden genomen dat burgers niet te veel gaan betalen, en bedrijven niet oneerlijk bevoordeeld worden.

"Het was inderdaad een stevig gesprek, maar iedereen schaart zich achter de afspraken", liet ook D66-leider Jetten na afloop weten.

Dijkhoff, die vanmorgen al erkende dat Jetten als een drammer bestempelen niet hoffelijk was, zegt nu verder te willen met "het werk dat voor ons ligt".

Ook de ChristenUnie benadrukt dat de afspraken nog steeds staan. "We gaan gewoon verder. Er zijn politieke verschillen, maar we gaan hier uit komen", aldus partijleider Segers. "Dat was zo in december en dat is het vandaag nog steeds".

Campagne

Wordt het voor de coalitie dan niet heel lastig als er in verkiezingstijd dit soort uitspraken worden gedaan en stukken in kranten verschijnen? De VVD-fractievoorzitter die de D66 leider een drammer noemt, dat zal niet echt helpen?

Premier Rutte wil er niet op ingaan. "Ik ga niet voortdurend alles recenseren, daar begin ik niet aan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl