Giovanni van Bronckhorst tijdens het trainingskamp in het Spaanse Marbella Pro Shots
NOS Voetbal

Waarom spreken Feyenoord en Van Bronckhorst zich niet uit over toekomst?

Blijft hij, of gaat hij weg? Die vraag zal de komende weken boven De Kuip hangen. Want duidelijkheid over de toekomst van Giovanni van Bronckhorst als trainer van Feyenoord komt er niet voor halverwege februari.

Pas dan gaan de clubleiding en de over een aflopend contract beschikkende coach praten over de toekomst. Maar was het trainingskamp in het Spaanse Marbella geen beter moment geweest? "Toen konden ze goed en in alle rust gaan zitten", zegt Feyenoord-watcher Arman Avsaroglu van de NOS. "Zeker omdat Feyenoord zegt er al uit te zijn."

Dat de club er zelf al uit is, vertelde algemeen directeur Jan de Jong afgelopen dinsdag tijdens de nieuwjaarsreceptie. "Voor onszelf weten we waar we staan. Het zou ook raar zijn als je dat niet zou weten", zei hij.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

De Jong over toekomst Van Bronckhorst bij Feyenoord: 'Wij weten waar we staan'

Zelf heeft de 43-jarige Van Bronckhorst de knoop nog niet doorgehakt: "Ik ben er nog niet helemaal uit, maar uiteraard ben ik bezig met mijn toekomst. Het gesprek met de clubleiding is belangrijk. Dan moet ik uiteindelijk de keuze maken."

Focus op sportief vlak

Desondanks wordt de intentie van de directie pas in februari uitgesproken richting de succesvolle coach, die aan zijn vierde seizoen als hoofdtrainer bezig is en één keer de landstitel, tweemaal de KNVB-beker en twee keer de Johan Cruijff Schaal veroverde met Feyenoord. Zijn vorige contractverlenging, die tot medio 2019, werd destijds al in december beklonken.

"Dat hebben we met Van Bronckhorst afgesproken. Wij vinden dat een goede termijn. We gaan ons eerst focussen op de tweede seizoenshelft. De maand januari is heel druk", verwijst De Jong naar de komende wedstrijden tegen PEC Zwolle (uit), Fortuna Sittard (thuis, KNVB-beker) en Ajax (thuis). "Voor ons was dit goed."

"Hij probeert uit te stralen dat het niet lang duurt, dat het heel normaal is", legt NOS-verslaggever Ragnar Niemeijer uit, die tijdens het trainingskamp in Spanje een tijd sprak met De Jong. "Ik zou niet weten waarom je dat voor je uit zou moeten schuiven. Je brengt je trainer in een lastig parket de komende wedstrijden."

Giovanni van Bronckhorst in gesprek met NOS-verslaggever Ragnar Niemeijer Pro Shots

"Bovendien: als Feyenoord eruit is en wil dat hij blijft, dan is de nieuwjaarsreceptie een uitstekend moment om dat te verkondigen. Dat komt ook daadkrachtiger over. Er wordt geforceerd gedaan dat dit het logische pad is, maar als je in februari gaat zitten, kan het zijn dat je pas in maart klaar bent", vertelt Niemeijer.

"Ik ben niet de eerste trainer van wie het contract afloopt en pas praten over een verlenging in januari of februari is heel normaal", pareerde Van Bronckhorst de vragen tijdens het trainingskamp. "Alleen is het wel iets wat heel veel mensen bezighoudt."

Tijd voor een nieuw gezicht?

Halverwege het seizoen kijken de Rotterdammers tegen een achterstand van twaalf punten op koploper PSV aan. Er was een ijzersterke eerste helft in het duel met de Eindhovenaren (2-1 winst), maar met name de demasqués tegen De Graafschap (2-0 verlies) en Fortuna (0-2 in De Kuip) beklijven. Daarnaast ging Feyenoord in Europa al in het begin van het seizoen roemloos ten onder.

De roep van binnenuit om een nieuw gezicht voor de groep wordt steeds sterker, weet Avsaroglu. "Uit de club hoor je geluiden dat het tijd is voor een nieuwe trainer en in diverse media verschijnen verhalen met bronnen die niet bij naam genoemd worden. Dan blijft het hangen. Maar blijkbaar is de directie niet bang dat dat afleidt."

"Nee, helemaal niet", reageert algemeen directeur De Jong. "De vraag speelt meer buiten de organisatie dan binnen, hoor."

Algemeen directeur Jan de Jong bepaalt samen met td Martin van Geel het lot van Van Bronckhorst ANP

In de loop van februari zoeken beide kampen elkaar op. En dan zal Feyenoord de dans leiden. De Jong: "Uiteindelijk heb je twee mensen nodig om de tango te dansen. Toevallig ben ik de meest a-muzikale en a-ritmische persoon ter wereld, maar wij geven in dit geval wel het ritme aan."

Ook als Van Bronckhorst zelf aangeeft te willen blijven. "Als club maken we uiteindelijk de beslissing. Maar je moet iemand wel eerst op de dansvloer vragen als je wil gaan dansen. We zijn nu gefocust op de tweede seizoenshelft. We krijgen leuke, ingewikkelde en spannende eerste weken."

STER reclame