Ian Buruma
NOS Nieuws

Gouden Ganzenveer voor essayist Ian Buruma

De Gouden Ganzenveer gaat dit jaar naar essayist, journalist en Azië-deskundige Ian Buruma. Juryvoorzitter Gerdi Verbeet maakte de winnaar van de literaire onderscheiding bekend in het tv-programma Jinek.

Buruma is internationaal befaamd. Hij schrijft geregeld voor The New Yorker, The New York Review of Books en NRC Handelsblad. Ook werkte hij mee aan documentaires van BBC en CNN en is hij hoogleraar Democratie, Mensenrechten en Journalistiek aan Bard College in New York. Zijn bekendste boeken zijn Occidentalisme, De spiegel van de zonnegodin, Dood van een gezonde roker en 1945: biografie van een jaar.

Eigenzinnig

Verbeet prees Buruma in Jinek om zijn schrijfkunsten en noemde hem een heel bijzondere, eigenzinnige man. Omdat Buruma in het buitenland woont, kijkt hij volgens Verbeet met een aparte blik naar Nederland. Ze illustreerde dat met een citaat van Adriaan van Dis: "Buruma zet de vensters in Nederland open en analyseert 's lands benauwenis met een blik van buiten".

Buruma, die ook in de studio aanwezig was, noemde het fantastisch dat hij de prijs heeft gewonnen. "Ik was natuurlijk enigszins verbaasd, want mijn bijdrage aan de Nederlandse letteren is bescheiden", zei hij. "Om mijn naam te zien tussen mijn voorgangers, is een eer."

Vertrek als hoofdredacteur

Drie maanden geleden moest Buruma nog vertrekken als hoofdredacteur bij het gezaghebbende blad The New York Review of Books. Er was commotie ontstaan over een artikel van de Canadese radio-dj Jian Ghomeshi.

Ghomeshi werd in 2016 door ruim twintig vrouwen beschuldigd van seksuele intimidatie en aanranding en moest daarom zijn baan opgeven. Hij beklaagt zich in het stuk over zijn positie en stelt dat hij "genoeg vernederingen voor een heel leven" heeft moeten incasseren.

Buruma ging bij Jinek nog kort in op zijn vertrek. Hij vond het jammer, zei hij. Het blad was volgens hem gezwicht voor intimidatie van onder meer uitgevers. "Een redacteur moet risico's durven te nemen", zei hij over het bewuste artikel. "Als je te makkelijk wordt geïntimideerd door iets wat controversieel is, praat je alleen maar mee met wat veilig is."

Gouden Ganzenveer

De Gouden Ganzenveer wordt sinds 1955 uitgereikt door de Academie De Gouden Ganzenveer. De prijs wordt toegekend aan mensen of instituten die veel betekenen voor het geschreven en gedrukte woord in de Nederlandse taal. Eerdere winnaars zijn onder meer Joost Zwagerman (2008), Remco Campert (2011), Geert Mak (2015) en Arnon Grunberg (2017).

De feestelijke uitreiking van De Gouden Ganzenveer is op 25 april.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl