Arthur Van Doren staat onder contract bij het Nederlandse Bloemendaal Pro Shots

Belgische hockeyers sussend over vermeend gokken: 'Zal snel overwaaien'

time icon

Hoe zit het nou met de vermeende gokpraktijken bij de Belgische hockeyers? Op een persconferentie woensdag, voorafgaand aan het vertrek van de Belgen naar Spanje, voor deelname aan de Hockey Pro League, werden vooral sussende woorden gesproken.

Dinsdag was er het nieuws dat de Belgische kansspelcommissie een onderzoek was gestart naar het gokgedrag van enkele spelers van de nationale hockeyploeg. Er zou zijn gewed op een twintigtal wedstrijden, waaronder twee duels op het WK, vorig jaar december in India. België veroverde daar de wereldtitel.

'Absoluut geen paniek'

"Er is absoluut geen paniek bij ons. We vertrouwen onze spelers 200 procent dat er eigenlijk niets van waar is", citeert Sporza de secretaris-generaal van de Belgische hockeybond, Serge Pilet.

"Alle spelers die aanwezig waren op het WK, in totaal 20, zeggen heel duidelijk dat ze niet gegokt hebben op dat WK", aldus Pilet. "Van de spelers die niet in India waren, heeft één speler aangegeven dat hij op één wedstrijd heeft gegokt. Dat is niet illegaal en het was ook niet op een wedstrijd van de Belgen."

Vincent Vanasch Pro Shots

Sterspeler Arthur Van Doren, in het dagelijks leven actief bij Bloemendaal, vindt dat het verhaal "is opgeblazen". "De kansspelcommissie heeft een aantal documenten opgevraagd om te kijken of er überhaupt sprake is van iets. Ik denk dat het even snel zal gaan liggen als het opgekomen is."

Bondscoach Shane McLeod verklaarde dat hij het na het nieuws van dinsdag wel wat benauwd had gekregen en uitging van het allerslechtste scenario. Daartoe behoorde misschien ook wel het inleveren van de wereldtitel. "Maar hoe meer informatie er binnendruppelt, hoe minder nerveus ik word", zei hij. En over de titel: "Die blijft van ons."

Volgens de Belgische hockeybond zou een speler hebben toegegeven geld te hebben ingezet op een wedstrijd. Daarin zou hij overigens niet zelf hebben gespeeld. Het gaat om een speler die pas na het WK voor het nationale team is opgeroepen.

Gokken op Premier League

Doelman Vincent Vanasch, voormalig speler van Oranje Zwart, erkent tegenover de Franstalige zender RTBF dat er gegokt wordt in het Belgische kamp. "Het gaat dan vooral om wedstrijden in de Premier League. Maar ik heb nog nooit gehoord dat er op eigen wedstrijden gegokt zou zijn."

In ieder geval niet door collega Van Doren. "Ik weet niet wat andere spelers doen, maar ik gok niet. Ik heb geen account. Ik lig er ook niet wakker van. Ik denk dat het snel zal overwaaien en dat de rust daarna zal terugkeren."

STER Reclame