Pers bij de put in Totalan
NOS NieuwsAangepast

Haar in put is van peuter Julen, 'iedereen in Spanje leeft mee'

Uit dna-testen blijkt dat het haar dat is gevonden in een 110 meter diepe put in de omgeving van Málaga, van de vermiste peuter Julen is. Dat zegt een lokale bestuurder. Het jongetje van 2 zou al drie dagen vastzitten onder de grond.

Reddingswerkers vonden het haar in de bodem in de put. Ze zeggen dat de vondst erop wijst dat het jongetje op grote diepte vastzit, dieper dan camera's en ander gereedschap tot dusver zijn gekomen.

Intussen gaat de reddingsactie door. Naast het gat waar Julen in zou zijn gevallen, zijn tunnels gegraven in een poging het jongetje te vinden. Door rotsen en de harde bodem kwamen de reddingswerkers de afgelopen uren niet veel verder dan 73 meter diepte. Het team zei vanmiddag dat het diepste gedeelte van de put mogelijk binnen 24 tot 48 uur kan worden bereikt.

De vader van Julen is nog steeds vol hoop dat zijn zoontje nog leeft:

Gisteren ontstond nog twijfel of Julen inderdaad in de put was gevallen. De eigenaar van het bedrijf dat het gat groef, zei dat het praktisch onmogelijk is om erin te vallen, omdat het gat te klein is en er een zware steen op lag. Bovendien is het diepe gat volgens hem te kronkelig, dus zou het onmogelijk zijn om diep te vallen.

'Zaak verdringt brexit-nieuws'

Nadat vanmiddag duidelijk werd dat het teruggevonden haar in de put daadwerkelijk van Julen is groeit het geloof dat het jongetje daar echt vastzit, zegt correspondent Rop Zoutberg. "Er komen steeds meer sporen van Julen naar boven. Er waren al een zak snoepjes en een drinkbekertje van hem gevonden. Daar komen nu die haren bij. Ik stond vandaag met andere journalisten tegenover de vader van Julen die verbitterd reageerde op de twijfels over het drama. Natuurlijk kun je alles in scene zetten, maar dan is deze vader wel ver gegaan."

Vader van Julen (r) staat pers te woord

Tientallen Spaanse, maar ook buitenlandse cameraploegen zitten dag en nacht rond de graafwerkzaamheden in Totalán. "Het nieuws verdringt in Spanje de berichten over de brexit. Iedereen leeft mee. Er leeft in Spanje echt het gevoel dat het snel duidelijk wordt. Vanavond gaat een grote graafmachine aan de slag om die parallelle put te boren. Een deel van de berg is vandaag al afgegraven. Daardoor kunnen ze echt opschieten."

Hoop

Julen verdween zondag, tijdens een bruiloft. Hij was aan de aandacht van zijn ouders ontsnapt, samen met een ander kind. De vader zegt dat hij en zijn vrouw Julen nog hebben horen huilen nadat die in de put was gevallen.

De familie heeft nog steeds sterke hoop dat de peuter levend wordt gevonden. "Ik zie voor het eerst een beetje licht", zei de vader vanmiddag. "Ik heb voor het eerst het idee dat het zoeken een beetje opschiet. Steeds hoop ik op een engel die ons komt helpen, zodat hij zo snel mogelijk levend wordt gevonden."

Vanmiddag hielden de dorpsbewoners een stille tocht:

Dorpsbewoners Julen houden stille tocht

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl