Een weg bij Obertauern in Oostenrijk is afgezet in verband met lawinegevaar AFP

In Frankrijk zijn twee pistewerkers omgekomen toen er iets misging bij een poging om met een explosief een lawine te veroorzaken. Ze kwamen door de explosie om het leven, niet door de lawine die ze veroorzaakten.

In Oostenrijk zijn drie Duitse skiërs om het leven gekomen door een lawine. Een vierde wintersporter wordt nog vermist.

Het ongeluk met de Franse pistewerkers gebeurde in Morillon, in het skigebied Grand Massif. Ze wilden daar gecontroleerd een lawine veroorzaken, maar volgens de website France Bleu ging er iets mis bij het aanbrengen van de explosieven. In de Alpen worden na extreme sneeuwval vaak lawines opgewekt, maar daarbij gebeurt zelden een ongeluk.

Airbags

De vier Duitsers waren gisteren in de buurt van het dorp Lech gaan skiën op een afgesloten route. Toen zij 's avonds niet terugkwamen, begon een zoekactie. Laat op de avond vonden hulpdiensten de lichamen van drie mannen van 57, 36 en 32 uit Zuid-Duitsland door het signaal van hun mobieltjes te volgen.

De skiërs hadden speciale lawine-airbags bij zich, die moeten voorkomen dat mensen onder de sneeuw terechtkomen. Ondanks de nooduitrusting werden zij toch bedolven. De zoektocht naar het vierde slachtoffer (28) werd vannacht afgebroken, omdat het te gevaarlijk werd voor de hulpdiensten.

Code rood

Zuid-Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland kampen al een tijd met hevige sneeuwval. Op veel plekken in het noordelijk Alpengebied is code rood afgegeven voor lawinegevaar.

In het skioord Balderschwang in het uiterste zuiden van Duitsland zijn 2000 mensen ingesneeuwd geraakt. De enige weg naar het dorp is afgesloten vanwege het gevaar voor lawines.

De komende dagen wordt meer sneeuwval verwacht, waardoor het gevaar waarschijnlijk voorlopig nog niet zal wijken. Wat de situatie verergert is dat het af en toe ook regent, waardoor de sneeuw op daken compacter en dus zwaarder wordt.

Sportzalen

De autoriteiten hebben inmiddels op verschillende plekken sportzalen vrijgemaakt, zodat er mensen kunnen worden opgevangen.

Militairen worden ingezet om daken sneeuwvrij te krijgen en met helikopters wordt sneeuw uit bomen geblazen:

Reportage: Duitsland en Oostenrijk moeten zich opmaken voor meer sneeuw

STER reclame