Van Bommel geniet bij PSV: 'Spelers geloven in onze werkwijze'

Met een 2-1 oefenzege op Club Brugge is voor PSV een einde gekomen aan een nagenoeg perfect trainingskamp op een toplocatie in Qatar. Vanmiddag keert de selectie terug in Eindhoven. Volgende week wordt de competitie hervat met een uitwedstrijd tegen Emmen.

Het kan niet anders of PSV heeft, zeker zolang Mark van Bommel de scepter zwaait, een nieuw onderkomen gevonden voor de komende winters. De Aspire Zone in Doha is een eldorado gebleken voor de Eindhovense ploeg.

Velden als biljartlakens, ultramoderne faciliteiten en een superchic vijfsterrenhotel op loopafstand. En wie moe is, springt gewoon op een golfkarretje. Pablo Rosario heeft weinig woorden nodig als we hem vragen naar het complex. "Kijk om je heen, man!"

Wesley Sneijder (r) op bezoek bij Toon Gerbrands en Bert van Marwijk Pro Shots

Van Bommel heeft als ex-speler van Bayern München goede ervaringen met Doha en wilde per se die kant op. De Duitsers zijn er dit jaar weer en trainen op het veld naast PSV, terwijl een grasmat verderop de selectie van Club Brugge zich in het zweet werkt.

De temperatuur ligt, en dat voor de winter, rond de 25 graden. Een zuchtje wind maakt het overdag zeer aangenaam.

Omschakelen!

Elke dag iets voor 10.30 uur lokale tijd wandelen de PSV'ers het complex op. Insmeren, slokje water, een knikje naar wat bekende gezichten langs de kant en dan het veld op. Dat de vakantie voorbij is en de kerstkilo's eraf moeten, wordt snel duidelijk. De eerste dagen worden de spelers afgebeuld.

"Mijn lichaam is moe, maar mijn hoofd nog wakker", lacht verdediger Daniel Schwaab tussen de sessies door. En als Erick Gutiérrez aan de beurt is om met de Nederlandse journalisten te praten, smeekt hij de persvoorlichter van de club na het eerste tv-interview of hij alsjeblieft even mag slapen. "Want ik moet echt even liggen."

PSV'er Gutiérrez zelfkritisch: 'Mijn niveau kan nog omhoog'

Vrijwel alle trainingen van PSV zijn openbaar. Van Bommel, karakteristiek met papiertje in zijn hand, oogt fanatiek. Zijn stem komt geregeld boven de gebedsomroeper uit. Dat is gezien de tientallen speakers rondom het complex behoorlijk knap. "Naar voren! Sneller omschakelen!"

Dat laatste krijgt veel aandacht deze week. De meeste oefenvormen die we zien zijn gericht op de omschakeling, toch al een sterk wapen van PSV. Telkens als Steven Bergwijn in de counter wordt aangespeeld levert dat een grote kans op.

De aanvaller lijkt zijn brommer deze winter nog wat te hebben opgevoerd en rent de ene na de andere PSV-verdediger er finaal uit. "Ik heb tijdens de vakantie extra getraind met mijn ooms", aldus de international.

Af en toe leidt 'luxe-assistent' Bert van Marwijk de training. En als hij niet op het veld staat, zit hij tussen de pers op de tribune. Dan gaat het trouwens lang niet altijd over PSV. "Hoe is het met Go Ahead Eagles? En waarom stopt Dick Advocaat eigenlijk bij FC Utrecht?" Staf, spelers en bestuur, iedereen bij PSV is deze week erg toegankelijk.

'De sfeer? Een tien!'

Een goede sfeer hoort bij een trainingskamp in het buitenland. Weg van de wekelijkse druk van de eredivisie. Weg van het koude weer in Nederland. Weg van (de meeste) camera's en microfoons.

Bij PSV is dat niet anders. Vooral aan het einde van de training, als wordt afgesloten met een amusante oefenvorm, is het lachen, gieren, brullen. "De sfeer bij PSV? Een tien", zegt Bergwijn na het inmiddels befaamde 'pizza-spelletje'.

In het hotel zelf, dat de vorm heeft van een fakkel, wordt door PSV zelf ook ontspanning gecreëerd. Bergwijn en Bart Ramselaar verslaan Arnaut Danjuma Groeneveld en Sofyan Amrabat van Club Brugge, dat in hetzelfde hotel verblijft, met een potje FIFA op de playstation.

Er zijn uitstapjes naar musea en het enorme winkelcentrum. En de donderdagavond staat in het teken van een voetbalquiz. Jeroen Zoet (in zijn team gesteund door materiaalman Marcel Hover, Mohammed Ihattaren en assistent Reinier Robbemond) wint.

Van Bommel, die van tevoren als enige per se wilde weten bij wie hij in het team zou komen te zitten, baalt stevig.

Serene rust

Dat de stemming zo goed is, heeft natuurlijk te maken met de stand in de eredivisie (PSV leidt met twee punten op Ajax). Maar ook de serene rust die er heerst achter de schermen speelt een rol.

Meestal zien we technisch directeuren rond deze tijd van het jaar continu met een telefoon aan een oor, maar John de Jong oogt ontspannen en zit, vaak geflankeerd door directeur Toon Gerbrands, onderuitgezakt op een plastic stoeltje aan de rand van het veld.

Gerbrands: 'Van Bommel wordt absolute topcoach in Europa'

De enige deal die deze week te melden valt, is die van Nicolas Isimat-Mirin naar Besiktas. Bart Ramselaar mag weg, maar verder houdt PSV de deuren gesloten en hoeft er ook niet per se iemand meer bij.

Ja, met Schwaab wordt gesproken over contractverlenging, maar veel spannender wordt het niet. De PSV-directie is in Qatar vooral bezig met komende zomer.

Oude bekenden

Het trainingskamp in Doha is er ook een met veel bekende gezichten. Vooral de eerste dagen is Wesley Sneijder een vaste gast op Aspire. De recordinternational is sinds een jaar speler van het Qatarese Al-Gharafa en heeft, nu zijn vrouw in Los Angeles verblijft, veel tijd over.

Op maandag is er zelfs sprake van een heuse Oranje-reünie, wanneer ook Nigel de Jong en Arjen Robben opduiken. Andre Ooijer, die individuele trainingen verzorgt bij PSV, maakt het nostalgische plaatje van WK-finalisten uit 2010 compleet.

Als Van Bommel en Robben elkaar een dikke knuffel geven, duiken de fotografen erop. Wordt hier vast een deal gesloten voor komend seizoen? Robben is over een paar maanden transfervrij en twijfelt nog over zijn toekomst.

In Eindhoven hebben ze hem er maar wat graag bij. "We hebben wel wat gedold, maar geen serieuze gesprekken gevoerd", laat Van Bommel weten.

2010: Robben en Van Bommel verliezen met Bayern de CL-finale ANP

Een fitte Robben is voor elke ploeg een versterking, zeker voor PSV. Toch mogen ze in Eindhoven niet klagen over het huidige materiaal op de flanken. In de oefenwedstrijd tegen Club Brugge zien we Bergwijn en Donyell Malen starten. Die laatste is voor de ogen van zo'n tweehonderd toeschouwers de vervanger van Hirving Lozano.

Elke keer als de twee vleugelspelers aan de bal komen roept een werknemer van de Nederlandse ambassade, die net als zijn tientallen collega's een oranje Unox-muts draagt, vanaf de tribune dat de PSV'ers een actie moeten maken. Zowel Bergwijn als Malen speelt niet zijn beste wedstrijd, maar in elke dribbel schuilt zoals altijd gevaar.

PSV wint verdiend van Ruud Vormer en co. Na het laatste fluitsignaal snellen de spelers, na een korte fotosessie met de ambassadrice, naar het hotel. Een kind loopt trots met een vogel aan zijn handschoen het veld op en in de verte roept de muezzin de moslims weer op tot het gebed.

De Eindhovenaren moeten het vanaf nu weer zonder Doha doen, te beginnen op de Oude Meerdijk in Emmen.

STER reclame