Trump spreekt met de pers aan de grens met Mexico Reuters

Met dreigende noodtoestand probeert Trump alsnog zijn zin te krijgen

time icon

De complete politieke impasse in Washington D.C. duurt voort. Vandaag evenaart de sluiting van een deel van de Amerikaanse overheid het record uit 1996. Honderdduizenden ambtenaren zitten thuis of moeten gewoon doorwerken, maar krijgen geen salaris. Dat zou juist vandaag binnenkomen.

De zogenoemde shutdown duurt nu al drie weken en het einde is nog niet in zicht. "Beide partijen hebben zich ingegraven", zegt correspondent Arjen van der Horst. "Trump zegt dat hij alleen akkoord gaat met een begroting als hij 5,7 miljard dollar krijgt voor zijn grensmuur. De Democraten zeggen dat hij die miljarden nooit zal krijgen."

De president heeft verschillende malen geopperd om dan maar de noodtoestand uit te roepen. Op die manier kan hij geld voor zijn muur krijgen zonder steun van het parlement.

Dit zou voor het eerst zijn dat een president het doet puur om zijn zin te krijgen.

Arjen van der Horst

Ook gisteren, bij een bezoek aan de grens met Mexico in Texas, dreigde hij daarmee. "Als we er niet uitkomen, ga ik het waarschijnlijk afkondigen. Ik zou zeggen dat het bijna zeker is dat ik het ga doen. Dit is een nationale noodtoestand."

De bevoegdheden van de Amerikaanse president zijn bijzonder ruim en Trump kan inderdaad de noodtoestand afkondigen, legt Van der Horst uit. "Dat hebben zijn voorgangers wel vaker gedaan. Maar bijna altijd ging het daarbij om natuurrampen, zoals orkanen of overstromingen. Dit zou voor het eerst zijn dat een president het doet puur om het Congres te omzeilen en alsnog zijn zin te krijgen."

In de NPO 1-podcast De Dag ging het ook over de shutdown en waarom de noodtoestand in de VS misschien juist goed is. Presentator Jurgen van den Berg sprak daarover met journalist Chris Kijne. Beluister 'm hier.

Trump doet voorkomen alsof hij heel serieus is over de noodtoestand, maar volgens Van der Horst kan dat ook pure bluf zijn. "Dat is hem niet vreemd. Aan de andere kant melden media dat het Witte Huis al voorbereidingen heeft getroffen."

Verschillende Amerikaanse media schrijven dat Trump de miljarden uit de noodfondsen voor Puerto Rico, Texas en Californië wil halen. Die gebieden werden de afgelopen jaren getroffen door grote natuurrampen.

Maar de vraag is of hem dat echt gaat lukken. Van der Horst: "De Democraten hebben al gezegd dat ze naar de rechter zullen stappen als Trump dat doet. Het is waarschijnlijk dat de grensmuur daarmee vastloopt in eindeloos juridisch getouwtrek."

Opmerkelijk genoeg zou daarmee wel een einde kunnen komen aan de shutdown. Met zicht op een toekomstige grensmuur kan Trump zonder gezichtsverlies een 'muurloze' begroting ondertekenen. Daarmee zou er weer geld komen voor de platgelegde overheidsdiensten en hun medewerkers.

Meer weten over de Amerikaanse politiek? Correspondent Arjen van der Horst komt iedere week met nieuwtjes, duiding en achtergronden in de nieuwsbrief Trump Weekly. Abonneer je hier.

STER Reclame