Trump in het Oval Office
NOS Nieuws

Trump gebruikt live tv-toespraak voor pleidooi financiering grensmuur

In een live televisietoespraak heeft president Trump nogmaals gepleit voor een muur op de grens met Mexico. Hij zei dat er een "humanitaire crisis" gaande is en herhaalde dat hij 5,7 miljard dollar nodig heeft om illegalen buiten te houden.

Vanuit het Oval Office in het Witte Huis noemde Trump voorbeelden van illegale migranten die misdrijven hebben gepleegd, waaronder moorden. Volgens hem kan een grensmuur dit soort problemen buiten de deur houden.

Bekijk hieronder het openingsgedeelte van Trumps tv-toespraak:

Trump: dit is een humanitaire crisis

De Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi zei dat Trumps speech "vol desinformatie" zat. Ze zegt ook goede grensbescherming te willen, maar ziet het heil van een muur niet in.

Chuck Schumer, de Democratische leider in de Senaat, riep Trump op een einde te maken aan de 'shutdown'. Sinds eind december is een deel van de federale overheid gesloten en krijgen zo'n 800.000 ambtenaren geen salaris meer. Trump wil geld voor de muur in ruil voor het beëindigen van de shutdown.

Speciale toespraak

De toespraak was een zogenoemde prime time address, waarbij de Amerikaanse president omroepen vraagt zendtijd vrij te maken voor een speciale toespraak vanuit het Witte Huis. Daarbij worden belangrijke besluiten of gebeurtenissen bekendgemaakt. Obama maakte op deze manier bijvoorbeeld de dood van Osama bin Laden wereldkundig.

Bijna altijd geven omroepen hier gehoor aan. Vooraf werd al verwacht dat Trump vooral een campagnespeech over de muur zou gaan geven.

Media controleren de feiten

In de speech van Trump zaten verschillende onwaarheden en onduidelijkheden, melden Amerikaanse media. De president zei bijvoorbeeld dat 90 procent van de heroïne de VS via de zuidelijke grens bereikt. Media wijzen erop dat volgens Trumps eigen anti-drugsdienst het overgrote deel daarvan via legale grensposten wordt gesmokkeld. Daar zou een grensmuur dus niets aan doen. En fentanyl, in 2017 verantwoordelijk voor bijna 30.000 Amerikaanse drugsdoden, komt juist voornamelijk uit China. Gewoon via de post.

Ook stelde Trump onomwonden dat de Democraten niet willen betalen voor grensbewaking. Dat is niet waar. De Democraten hebben 1,3 miljard dollar aangeboden, ook voor versteviging van grensbarrières, maar Trump wil 5,7 miljard voor zijn muur hebben. Dat zien de Democraten niet zitten.

'Mexico betaalt indirect voor muur'

Verder zal de muur volgens de president indirect toch door Mexico worden betaald, zoals hij altijd al heeft beloofd, dankzij het nieuwe handelsverdrag met de zuiderburen. Amerikaanse media doen die claim af als onwaar, omdat de deal nog moet worden geratificeerd. Bovendien staat er nergens dat het geld dat eventueel wordt verdiend dankzij het verdrag moet worden gebruikt voor de aanleg van de grensmuur.

Overigens overdreven ook de Democratische leiders Pelosi en Schumer in hun weerwoord enigszins. Senator Schumer zei dat de huidige 'shutdown' van de overheid miljoenen Amerikanen pijn doet. Naar schatting gaat het om 800.000 ambtenaren die tijdelijk zonder werk en salaris zitten. Pas als je ook hun gezinsleden meerekent, kom je tot miljoenen.

(Gebaseerd op de factchecks van The New York Times, Associated Press en CNN.)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl