WADA AFP

WADA weer naar Moskou, maar nieuwe schorsing Russen ligt op de loer

tijd van publicatie

Drie officials van het wereldantidopingbureau WADA hopen komende woensdag in Moskou wel de beschikking te krijgen over de beloofde laboratoriumgegevens van het Russische antidopingbureau Rusada.

De Russen hadden alle data voor het einde van 2018 beschikbaar moeten hebben gemaakt voor het WADA. Een bezoek van onderzoekers aan Moskou liep eind december uit op niets, omdat de Russische wetgeving dwarslag.

Vervolgens riepen diverse nationale dopingagentschappen, waaronder Frankrijk, Duitsland en de Verenigde Staten, om het Rusada opnieuw te schorsen vanwege de gemiste deadline.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Belachelijk en gĂȘnant voor iedereen die strijdt voor schone sport'
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Joeri Ganoes, het hoofd van het Rusada, voelde eind december al nattigheid en richtte zich in een emotionele videoboodschap tot president Vladimir Poetin en deed de oproep dat Rusland zijn medewerking moest verlenen aan het beschikbaar stellen van de gegevens.

Schorsing opgeheven

Afgelopen september nam het WADA een omstreden besluit door de schorsing van het Rusada op te heffen. Het antidopingbureau was daarvoor geschorst, omdat het betrokken was bij door de staat gefaciliteerd dopinggebruik.

Russische atleten waren bijvoorbeeld niet welkom op diverse van sportevenementen, waaronder de Olympische Winterspelen in Pyeongchang.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Rusada-baas roept Poetin op mee te werken met WADA
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Voorwaarde voor het opheffen van de schorsing was dat het Rusada voor het eind van het jaar de gegevens uit het laboratorium moest overleggen. Het gaat onder meer om urinestalen, waarmee Russische dopingzondaars alsnog door de mand kunnen vallen.

Vergadering

Mochten het Rusada opnieuw in gebreke blijven, dan treedt de schorsing voor de Russische atleten vermoedelijk weer in werking. Het WADA komt binnenkort bijeen om over dit onderwerp te vergaderen.

STER Reclame