NOS NieuwsAangepast

Van der Staaij blijft staan voor 'bijbelse noties' in anti-lhbti pamflet

Het anti-lhbti pamflet dat is ondertekend door honderden orthodox-protestantse predikanten, voorgangers en politici brengt grote verontwaardiging teweeg. In de zogenoemde Nashville-verklaring staat beschreven hoe christenen moeten omgaan met het geloof, het huwelijk en seksualiteit.

De kritiek richt zich vooral op SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij, een van de prominente ondertekenaars van het pamflet. Verschillende mensen hebben gezegd aangifte tegen hem te gaan doen.

Van der Staaij heeft inmiddels een korte reactie doen uitgaan. Daarin schrijft hij zich te kunnen vinden in de strekking van de Nashville-verklaring omdat de SGP staat "voor de Bijbelse noties over huwelijk, gezin en seksualiteit". Hij was verder niet bereikbaar voor commentaar.

Sinds de verklaring vrijdag is gepubliceerd in het Reformatorisch Dagblad hebben verschillende christelijke organisaties er afstand van genomen. De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) noemt de verklaring onverantwoord en schrijft dat iedereen zich thuis mag voelen in de kerk.

René de Reuver wil dat mensen het gesprek opzoeken, maar zo'n verklaring helpt daar niet bij, zegt hij:

'Zet elkaar niet vast en weg, maar zoek het gesprek'

Bij verschillende protestantse kerken in Amsterdam wordt vandaag of morgen de regenboogvlag gehesen om te laten zien dat iedereen in de kerken van harte welkom is. De vlag wappert ook op het gemeentehuis van Amsterdam. "In onze stad mag je zijn wie je bent en houden van wie je wil", meldt het twitteraccount.

Niet gediend

Gert-Jan Segers, fractievoorzitter van de ChristenUnie, neemt ook afstand van de Nashville-verklaring. "Ik heb de verklaring niet ondertekend omdat ik bang ben dat het gesprek over geloof en homoseksualiteit hiermee niet is gediend", schrijft hij op Facebook. "Jezus' eerste boodschap voor deze wereld is niet een lijst met do's en don'ts, maar een hartelijke uitnodiging die duidelijk maakt dat iedereen welkom is bij Hem."

Dominee Wilco Veltkamp was een van de ondertekenaars van de verklaring, maar heeft zich inmiddels teruggetrokken. "Ik heb er spijt van dat de dingen zo gelopen zijn", zegt hij tegen het Noordhollands Dagblad. Hij is geschrokken van de ophef die is ontstaan over het tekenen van de verklaring. Waarom hij die verklaring eerst wel heeft getekend, wil hij niet zeggen.

Ook de Vrije Universiteit Amsterdam heeft afstand genomen van de Nashville-verklaring, die door vier medewerkers van de Faculteit Religie en Theologie is ondertekend. Als statement is bij de universiteit de regenboogvlag gehesen.

Bij de Vrije Universiteit is de regenboogvlag gehesen.

CDA-Tweede Kamerlid Hanke Bruins Slot twittert dat haar partij kiest voor elke relatievorm waarin mensen duurzaam samenleven en voor elkaar zorgen. "#Liefde staat centraal!"

Minister Van Engelshoven van Emancipatie zegt in het NOS Radio 1 Journaal dat de opvattingen in de verklaring weliswaar mogen - "we hebben in dit land vrijheid van geloof" - maar noemt het ook een stap terug in de tijd. "Je zult maar die jonge gelovige zijn die twijfelt over zijn seksualiteit en uit de kast moet komen, en die dit dan hoort."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl