Krakers hebben zich vastgeketend tijdens de ontruiming van het ADM-terrein
NOS NieuwsAangepast

ADM-terrein in Amsterdam ontruimd, krakers naar de rechter

In Amsterdam zijn handhavers van de gemeente sinds vanochtend bezig geweest met de ontruiming van de gekraakte voormalige ADM-werf. Halverweg de middag was de ontruiming voltooid.

Vanochtend bevonden zich nog zo'n vijftig krakers op het terrein. Elf van hen zijn aangehouden, omdat ze weigerden te vertrekken, ook nadat hun was verteld dat ze zich op verboden gebied bevonden.

Voor zover bekend is er geen geweld gebruikt. De ME moest er wel aan te pas komen om krakers van een stalen kunstwerk los te knippen.

Sloop

NOS-verslaggever Martijn Bink zag vanmorgen dat meteen begonnen werd met het slopen van de voormalige portierswoning en andere bouwwerken. De eigenaar wil zo voorkomen dat de krakers terugkomen.

Zodra het 43,5 hectare grote gebied helemaal bouwrijp is gemaakt, komt er een bedrijventerrein met opnieuw een scheepswerf.

Kunstenaars

Het voormalige ADM-terrein was sinds 1997 gekraakt. Het stond vol caravans en bouwsels van kunstenaars en andere bewoners, en op het terrein werden geregeld festivals georganiseerd.

De eigenaar procedeerde tot aan de Raad van State om de krakers weg te krijgen. De Raad oordeelde in juli vorig jaar dat de bewoners uiterlijk Eerste Kerstdag moesten vertrekken.

Mensenrechtencomité

Het Mensenrechtencomité van de Verenigde Naties vroeg de gemeente Amsterdam eind vorig jaar, op verzoek van de bewoners zelf, om de ontruiming een half jaar uit te stellen, omdat de krakers geen vergelijkbare vervangende woonruimte was geboden.

De gemeente zegt dat bewoners naar een alternatief terrein in Amsterdam-Noord kunnen verhuizen. Een aantal bewoners heeft dat ook gedaan, anderen zeggen dat dat terrein niet aan de eisen voldoet.

Kort geding

Volgens de advocaat van de krakers, Emile Tamas, had het verzoek van het mensenrechtencomité de juridische status van een voorlopige maatregel, waaraan Nederland en de gemeente Amsterdam zich niet konden onttrekken.

Hij heeft daarom namens de krakers een kort geding aangespannen dat morgen om 11.00 uur dient. De gemeente wist daar vrijdag al van, zegt hij. Toch is vandaag tot ontruiming overgegaan. Hij hoopt dat de Amsterdamse rechtbank tot de conclusie komt dat de gemeente en de Staat der Nederlanden het internationaal recht hebben geschonden.

De rechter kan dan ook beslissen dat de krakers naar het ADM-terrein mogen terugkeren en dat de gemeente er dan voor moet zorgen dat ze goed gehuisvest worden, zegt Tamas.

De politie bezig met de ontruiming van het ADM-terrein in Amsterdam

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl