NOS NieuwsAangepast

'Sneeuwbom' in Oostenrijk: wintersporters vast en bergpassen gesloten

Oostenrijk heeft het lawinegevaar opgeschaald naar het hoogste niveau, meldt Weerplaza. Het weerbureau zegt dat het land wordt getroffen door een "sneeuwbom", die leidt tot een groot aantal files, afgesloten bergpassen en ongelukken.

Op sommige plekken staan mensen twee uur of langer vast. Wintersporters die vandaag naar huis willen maar nog niet zijn vertrokken uit Oostenrijk, kunnen in veel gevallen beter nog een nachtje blijven, adviseerde ANWB-woordvoerder Dennis Mooij eerder in het NOS Radio 1 Journaal.

Files zijn er nu in een groot deel van Beieren, in het westen van Zwitserland en het noorden van Oostenrijk. Op de bekende Fernpas in Tirol staan wintersporters uren in de rij richting het noorden. Delen van verschillende regionale (berg)wegen in Oostenrijk zijn dicht.

Ook elders in Oostenrijk leidt de sneeuw tot problemen: zo is de A21 bij Wenen in beide richtingen dicht na een ongeluk en staat verkeer van Linz naar Passau ook vast in een file van zo'n twee uur.

Sinds gisteren sneeuwt het met tussenpozen hevig in Oostenrijk en Zuid-Duitsland. Op sommige plaatsen wordt dit weekend meer dan een meter sneeuw verwacht. In de Duitse deelstaat Beieren sneeuwt het al de hele dag flink, ook in het Oostenrijkse Tirol komt het de afgelopen uren weer met bakken uit de lucht.

Een Nederlandse man graaft zijn auto uit in Filzmoos

Ook gisteren liep het verkeer op veel plaatsen vast. De Oostenrijkse A10 werd een uur lang zelfs helemaal afgesloten, omdat de weg onbegaanbaar was geworden. "Sneeuwkettingen helpen dan ook niet", zegt Mooij, die verwacht dat er ook vandaag nog wel een aantal snelwegen zullen volgen. In Oostenrijk zijn ze bedreven in sneeuwruimen, maar de "glijpartijtjes" en de nasleep van deze ongelukken zijn volgens Mooij niet te voorspellen.

"Als je vanochtend vroeg bent vertrokken, dan kom je nog wel thuis", zegt Mooij. "Maar als je nu nog in Tirol bent, zou ik nog even wachten. De vraag is wat je liever doet: in het hotel blijven of vaststaan met de auto in de sneeuw."

Hoe dan ook wordt reizigers geadviseerd goed bij hun pension na te gaan wat de omstandigheden zijn op de weg en op vliegvelden. Op het Twitteraccount van ANWB Europa wordt ook informatie verzameld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl