Honderden Duitse politici gehackt, gegevens en documenten online
Bij een hackaanval in Duitsland zijn de persoonsgegevens en privédocumenten van honderden politici buitgemaakt. Dat bevestigt de regering na berichtgeving door Tagesschau. Dit nieuwsprogramma meldde vanochtend dat brieven, rekeningen, identiteitsbewijzen en contactgegevens zoals telefoonnummers en adressen van Bondsdagleden online zijn gepubliceerd.
Een woordvoerder zegt dat de regering de hack heel serieus neemt. Niet alleen landelijke parlementariërs, ook politici in deelstaten, artiesten en journalisten zijn getroffen. De Bondsdagfracties zijn de schade in kaart aan het brengen. Volgens de krant Bild heeft Duitsland de Amerikaanse inlichtingendienst NSA gevraagd om te helpen bij het onderzoek.
Er zouden ook chats met en creditkaartgegevens van familieleden tussen zitten. Politiek explosieve documenten lijken op het eerste gezicht te ontbreken. Van bondskanselier Merkel is geen gevoelige informatie gepubliceerd, wel haar e-mailadres en faxnummer.
Justitieminister Katarina Barley (SPD) spreekt van een ernstige aanval. "De aanstichters willen het vertrouwen in onze democratie en haar instellingen schaden." De Duitse ICT-veiligheidsdienst BSI onderzoekt de zaak.
AfD ontzien
Het is onduidelijk waarom de hack werd gepleegd en wie hiervoor verantwoordelijk is of zijn. In sommige gevallen zijn de gegevens jaren oud. De nieuwste zijn van eind oktober vorig jaar. Opvallend genoeg zijn ze nu pas opgepikt, de links naar de lekken zijn via een Duits Twitter-account in aanloop naar Kerst verspreid. Daar zou een internetplatform achter zitten waarvan de eigenaar in Hamburg zit. Het account is vandaag offline gehaald.
In de Bondsdag zijn alle partijen geraakt behalve het rechts-populistische Alternative für Deutschland, dat eind 2017 in het parlement kwam. "Het lijkt erop dat de hackers die partij wilden ontzien", zegt correspondent Judith van de Hulsbeek.
Verkiezingen
In 2015 werd het computernetwerk van de Bondsdag aangevallen. Alle computers van parlementsleden zijn toen vervangen. Mogelijk is een deel van de huidige documenten destijds buitgemaakt, maar dit kan ook op een ander tijdstip zijn gebeurd.
"Voor de verkiezingen van 2017 werd een enorm lek verwacht", zegt Van de Hulsbeek. Het domein BTleaks, verwijzend naar Bundestag Leaks, werd toen door iemand geclaimd, maar er kwam niets.
Bij de publicaties ontbreekt een systematiek. "Het lijkt er veel eerder op dat de hackers alles waar zij de vinger op hebben weten te leggen, op internet hebben geplaatst", schrijft Tagesschau.