EPA

Door een cyberaanval op het computernetwerk van de Bondsdag moet waarschijnlijk alle hard- en software worden vervangen. Volgens Spiegel Online loopt de schade in de miljoenen euro's. 

De hack werd vier weken geleden ontdekt en sindsdien zijn experts er nog niet in geslaagd de spionagesoftware onschadelijk te maken. Volgens anonieme bronnen is het niet uitgesloten dat er nog steeds informatie ongezien uit het systeem verdwijnt. 

Het netwerk bestaat uit meer dan 20.000 computers. Met de aanval hebben de hackers toegang tot alle gegevens van de Bondsdag, waaronder gevoelige informatie van politieke partijen en medewerkers. Inmiddels wordt een deel van het dataverkeer van het Duitse parlement omgeleid via een beter beveiligd netwerk. 

Nieuw systeem

Volgens de onderzoekers zijn er aanwijzingen gevonden dat de aanval is uitgevoerd door een Russische veiligheidsdienst. De onderzoekers adviseren de Bondsdag om het oude systeem weg te doen en alles te vernieuwen.

Ronald Prins van het Nederlandse Fox-IT, dat gespecialiseerd is in computerbeveiliging, vindt dat een verstandig idee. "Het vervangen van alle apparatuur is de beste oplossing. We hebben eerder gezien dat hackers die aan overheden verbonden zijn, ook in hardware hun malware kunnen achterlaten". Hij raadt de Bondsdag aan goed uit te zoeken hoe de cyberaanval is uitgevoerd. "Anders gebeurt het zo nog een keer."

STER reclame