De MSC Zoe verloor gisternacht zo'n 270 containers
NOS Nieuws

Containerbedrijf MSC zoekt met sonar naar overboord geslagen lading

De rederij achter het containerschip dat gisteren een deel van zijn vracht verloor boven het Waddeneiland Borkum zegt er alles aan te doen om de schade te beperken. Containervervoerder Mediterranean Shipping Company (MSC), dat is gevestigd in Zwitserland, schrijft in een verklaring dat het een bergingsbedrijf heeft ingeschakeld om de containers en spullen op te sporen en uit zee te vissen.

Daarbij worden ook gespecialiseerde schepen met sonar ingezet. Informatie over de containers die in zee zijn gevallen, geeft het bedrijf niet. Het schip, de MSC Zoe, verloor volgens de Nederlandse Kustwacht 270 containers. In zeker drie daarvan zitten gevaarlijke stoffen. De kustwacht heeft de registratienummers bekendgemaakt. Mensen die ze tegenkomen, wordt geadviseerd ze niet aan te raken en 112 te bellen.

Als verklaring voor het overboord slaan van de containers noemt MSC "de moeilijke omstandigheden". Het ging vorige nacht mis bij stormachtig weer.

De MSC Zoe, een van de grootste containerschepen ter wereld, is na het verliezen van de containers verder gegaan naar zijn bestemming, Bremerhaven in Duitsland. Daar zal worden geïnventariseerd welke containers er precies missen en wat erin zit. Het containerbedrijf zegt in zijn verklaring niets over aantallen of aard van de spullen die worden vermist.

Op de Nederlandse Waddeneilanden zijn enkele tientallen containers en tal van spullen aangespoeld. Strandjutters zijn vrij om die laatste mee te nemen.

Ook vannacht ging het zoeken naar spullen gewoon door:

'Bij menig eiland begint het juttersbloed nu te koken'

De gemeente Terschelling liet gisteren weten dat de spullen geen waarde meer hebben omdat ze in aanraking zijn gekomen met zeewater. Containers die nog gesloten zijn, mogen niet worden geopend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl