Inwoners van Glimmen bij de truck van de Postcodeloterij ANP

In het dorp Glimmen gaat het deze dagen nergens anders over. Veel inwoners vielen er dit jaar in de prijzen bij de Postcodeloterij. "In het café hier zit het bomvol met vrolijke mensen", vertelt Henk Niemeijer, redacteur van de lokale nieuwssite Glimmen.net.

De plaats in Groningen heeft ruim duizend inwoners en ligt in één postcodegebied. Dat betekent dat alle deelnemers in het dorp een mooie prijs wacht. Hoe groot dat bedrag precies is, horen de meeste mensen pas morgenavond op een speciaal feest.

Dat is nog wel spannend, zegt Niemeijer (43), die zelf ook een winnend lot had. Hij hoopt op ten minste 10.000 euro. "Ik heb een jong gezin met een baby, dus ik kan het goed gebruiken."

Het had ook bij mensen terecht kunnen komen die het niet goed hebben.

Reactie op Twitter

Voor vijf huishoudens met de postcode 9756 AK is al duidelijk hoe groot het bedrag is dat ze mogen bijschrijven. De bewoners van de Rijksstraatweg krijgen samen 26,9 miljoen euro.

Omdat in die straat een aantal dure huizen staat, kwamen er op sociale media veel reacties binnen van verontwaardigde mensen. Zij hadden liever gezien dat de prijzen naar minder vermogende gezinnen waren gegaan.

"Ik vond al die reacties wel geinig", zegt Niemeijer. Hij kijkt zelf ook altijd even op Google Streetview als bekend is waar de Postcodeprijs is gevallen. "En het was hilarisch dat presentator Winston Gerschtanowitz een oprijlaan van een kilometer moest aflopen om iemand te feliciteren."

Glimmen is een welvarend dorp, geeft hij toe. "Maar er zijn onder de 650 huishoudens in het dorp ook genoeg mensen met modale inkomens. Bijvoorbeeld ouderen, die het geld ook goed kunnen gebruiken."

Hechte gemeenschap

Niemeijer schat dat ongeveer de helft van het dorp in de prijzen is gevallen. Een van de mensen die minder geluk had, zegt tegen de NOS dat hij het zijn dorpsgenoten van harte gunt.

De gemeenschap in het Groningse dorp is hecht, vertelt Niemeijer. De meeste winnaars kent hij dan ook goed. Dat was ook het geval in het Friese dorp Eastermar, waar de Postcodeprijs vorig jaar viel.

Inwoners van die plaats opperden kort na de bekendmaking om een fonds op te richten voor dorpsgenoten die minder geluk hadden. Een jaar later is daar nog weinig van terechtgekomen. Maar weinig dorpelingen vonden zo'n fonds nodig, omdat in het dorp al veel sociale voorzieningen zijn.

Dubbel geluk

In Glimmen zijn zulke initiatieven nog niet aan bod gekomen. De meeste dorpelingen willen volgens Niemeijer eerst eens zien hoeveel ze precies hebben gewonnen.

Voor één stel uit het dorp is het dan helemaal feest. Omdat zij bezig zijn met een verhuizing binnen het dorp, hadden ze op twee adressen loten. Zij kregen gisteren al een cheque van 2,7 miljoen euro en kunnen morgenavond op nog een prijs rekenen.

STER reclame