Rapper Feis TopNotch / Instagram

De dood van de Rotterdamse rapper Faisal Mssyeh, beter bekend onder de artiestennaam Feis, heeft veel indruk gemaakt op de Nederlandse hiphopscene. Bekende artiesten laten op sociale media hun verbijstering blijken en hebben warme woorden over voor hun collega.

Feis (32) werd afgelopen nacht doodgeschoten op de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam. Er is nog niets bekendgemaakt over de toedracht van het incident.

De Rotterdammer was een relatief onbekende naam bij het grote publiek, maar uit de reacties op zijn overlijden doemt het beeld op van a rapper's rapper; een rapper die in het bijzonder wordt gewaardeerd door collega-rappers.

"I love you bro, alle wijze woorden die je me hebt gegeven", zegt Ronnie Flex. "Ik snap niks, veel sterkte en kracht naar de familie."

Boef noemt hem op Instagram zijn "lievelingsrapper" uit zijn jeugd. "Door hem ben ik punchlines gaan beseffen."

"Ik ben net huilend opgestaan", zegt Josylvio. "Weinigen waren er real als jij en er waren er weinig met wie ik was zoals met jou."

"Ik koester de herinneringen aan je", schrijft Sticks, die bekend werd als rapper van de formatie Opgezwolle. "Het podium delen en backstage proosten en lachen tijdens de greatminds tour. Je bent een stand up guy en een toprapper."

De in Rotterdam-West opgegroeide rapper brak in 2007 door met zijn bijdrage aan het nummer Klein, Klein Jongetje van U-Niq:

In de jaren daarna werkte hij samen met een lange lijst prominente rappers. "Overal waar hij binnenkwam, werd hij begroet alsof iedereen hem goed kende", zegt producer Pim de Vos, die met Feis samenwerkte op diens eerste en enige soloalbum Hard van buiten, gebroken van binnen (2014). "Hij was misschien niet de allerpopulairste rapper, maar werd wel door iedereen gerespecteerd."

Acht jaar geleden werden ze door een gezamenlijke vriend uit de muziekindustrie aan elkaar voorgesteld. De twee waren niet goed bevriend, maar hadden volgens De Vos een sterke muzikale band. "Elke keer als we elkaar zagen, zat het meteen goed."

De Vos (26) volgde de carrière van Feis vanaf het begin. "Hij was een van de eerste rappers waar ik zelf fan van was op de middelbare school." Zijn zogenoemde punchlines, uitsmijters waarmee rappers hun boodschap kracht bijzetten, vielen De Vos direct op. "Veel rappers gebruiken een geforceerd woordgrapje om zinnen af te sluiten. Bij Feis lag het er niet zo dik bovenop en was het een natuurlijk onderdeel van zijn verhaal."

Blootgeven

Het soloalbum betekende een omslag. "Dit is de volwassen Feis", zei de rapper bij de release. "Ik heb mezelf helemaal blootgegeven op dit album." Hij rapte onder meer over zijn criminele verleden en over hoe moeilijk het is daarmee af te rekenen.

"Het was een zoektocht naar de juiste toon. Ik hou nog steeds van de stoerdoenerij, maar wilde méér geven op mijn album", omschreef hij het schrijfproces. "Er staan dingen op waar ik me bijna voor schaam om te laten horen, maar dat is goed denk ik. Dat is eerlijk, zielenmuziek."

Het kon in zijn teksten over van alles gaan, maar door de manier waarop hij het overbracht, geloofde je hem.

Pim de Vos

Hiphopdeskundige Saul van Stapele omschreef het in NRC zo: "Hij had niet alleen aandacht voor de harde buitenkant, de maskers en overschreeuwende stemmen, maar ook voor de gebroken binnenkant, de leegte, twijfels en interne strijd."

Authentiek

Zijn authenticiteit noemt De Vos het belangrijkste kenmerk van de rapper. "Het oogde allemaal zo moeiteloos, alsof het hem allemaal kwam aanwaaien. Het kon in zijn teksten over van alles gaan, maar door de manier waarop hij het overbracht, geloofde je hem."

Die oprechtheid kwam ook naar voren in zijn karakter, zegt De Vos. "Als ik hem een beat liet horen en hij vond het niks, dan zei hij gewoon dat hij het helemaal niks vond. Dat doen niet alle rappers. Het is prettig werken als iemand zo rechtdoorzee is. Je kon het van hem hebben."

STER reclame