Herlings leefde in 2018 als een monnik: 'Soms was het wel eenzaam'

"Geschiedenis wordt geschreven. Als eerste Nederlander wordt Jeffrey Herlings wereldkampioen in de MXGP." Commentator Sebastiaan Timmerman klinkt op 16 september 2018 bijna net zo blij als de 24-jarige Herlings zelf.

Die dag kroont de motocrosser zich voor het oog van duizenden oranje gekleurde fans in Assen tot de beste van de wereld in de koningsklasse. Geheel in stijl wint Herlings beide manches. In het laatste rondje zien we hem af en toe rustig naar het publiek zwaaien. Suprematie in optima forma.

September 2018: Herlings met overmacht wereldkampioen MXGP Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

In zijn tweede seizoen op het hoogste niveau wint Herlings, hiervoor al tweevoudig wereldkampioen in de MX2, vijftien races. En in 34 manches rijdt hij nooit lager dan de derde plek. Bizarre cijfers, maar vanzelf ging dat natuurlijk niet.

"Ik heb er alles voor gedaan én gelaten", blikt Herlings aan het einde van het jaar terug. Hij heeft, zo zegt hij zelf, "letterlijk en figuurlijk als een monnik geleefd."

"Geen vrienden, geen vriendin, geen feestjes. Soms wel eenzaam, ja. In het weekend is het allemaal mooi, maar als je op maandag om acht uur 's avonds alleen op de bank ligt denk je wel: er zijn leukere dingen om te doen."

Het zijn bekende teksten uit de mond van een topsporter. Herlings heeft geen moment spijt van zijn levensstijl. "Met deze resultaten zou ik het volgend jaar weer zo doen."

De kersverse wereldkampioen Jeffrey Herlings wordt gekust door zijn moeder ANP

De laatste weken van het jaar zat Herlings vooral met de beentjes omhoog. "Ik heb zes weken vakantie gehouden, leuke dingen gedaan en heel vet gegeten", klinkt het lachend. De motorcrosser is in zijn race naar de wereldtitel namelijk veel afgevallen. "Ik heb ook als een konijn geleefd."

Wereldkampioen Herlings: 'Soms was het wel eenzaam'

De batterij is inmiddels opgeladen. "Nu kan ik er weer maanden tegenaan. Op naar de tweede MXGP-titel", klinkt het zelfverzekerd.

Wordt 2019 net zo mooi als 2018? "Een beter seizoen kan bijna niet", doelt hij op de Nederlandse titel én de wereldtitel. "Wat wil je nog meer? Als ik dit kan evenaren zou ik al heel trots zijn."

Het nieuwe seizoen in de MXGP start op 3 maart in Argentinië.

STER reclame