EPA

Jeffrey Herlings is in Assen op oppermachtige wijze voor het eerst wereldkampioen MXGP geworden. Hij is bovendien de eerste Nederlandse wereldkampioen in de koningsklasse van de motocross ooit. Herlings won in Assen beide manches.

De 24-jarige Herlings had nog maar vijf punten nodig om bij de MXGP-race in Assen de wereldtitel binnen te halen, maar hij liet er geen twijfel over bestaan en kwam als eerste over de finish in de eerste manche.

Herlings met overmacht wereldkampioen MXGP Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Op het TT-circuit van Assen, dat speciaal was omgebouwd voor deze race, was Herlings bij de start echter niet als snelste weg. De Italiaan Antonio Cairoli, die tweede staat in de WK-stand en de grootste concurrent was van Herlings dit seizoen, ging aan de leiding in het eerste rondje, maar na twee bochten had Herlings de achtervolging al ingezet.

Na anderhalf rondje racen gaf Herlings gas. Hij reed de Italiaan voorbij en ging de rest van de eerste manche soeverein aan de leiding. Hij kwam uiteindelijk met ruim 24 seconden voorsprong op Cairoli over de finish als nieuwe wereldkampioen.

Herlings: 'Laatste rondje was echt genieten'

Dat Herlings zondag wereldkampioen zou worden, was eigenlijk al zo goed als zeker. Hij won de laatste dertien manches en zaterdag was hij de beste in de kwalificatieheat. Een zestiende plaats in de eerste manche was ook al genoeg voor een Nederlands feest in Assen.

De 24-jarige motorcrosser won dit jaar, in zijn tweede MXGP-seizoen, al vijftien races en eindigde in de 34 manches die hij reed nooit lager dan de derde plek. In de MX2 werd Herlings al drie keer wereldkampioen.

Valpartij in tweede manche

In de tweede manche gebeurde er iets opmerkelijks. Aan het eind van de eerste ronde maakte Herlings een zeldzame fout, viel van zijn motor en zakte van de tweede naar de zevende plaats.

De wereldkampioen liet daarna zijn klasse zien, klom terug naar de tweede plaats en had toen alleen Cairoli nog voor zich.

Nederlandse fans huldigen Herlings in Assen Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De oude en nieuwe wereldkampioen vochten in een mooi duel om de eerste plaats. Met nog tien minuten te racen wist Herlings, met een beetje geluk van een achterligger die Cairoli hinderde, de koppositie te grijpen en die gaf hij niet meer af.

Hij finishte met ruim zeven seconden voorsprong op de Italiaan. Glenn Coldenhoff, de andere Nederlandse motocrosser in de MXGP, werd vijfde (eerste manche) en derde (tweede manche), maar eindigde net niet op het podium.

STER reclame