De graafactie van 12 november leverde niets op
In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS Nieuws

Acht mensen graven 's nachts in weiland naar Willeke Dost

De politie heeft gisteravond acht mensen uit een weiland in Koekange gehaald. Zij groeven op eigen houtje in het weiland achter de boerderij in het zuiden van Drenthe waar het vermiste meisje Willeke Dost woonde voordat ze op 15 januari 1992, 15 jaar oud, verdween.

"Het gaat om mensen uit de omgeving. Ze worden verdacht van vernieling dan wel erfvredebreuk", zegt een politiewoordvoerder tegen RTV Drenthe. "We weten wie ze zijn. Later horen we hen."

De eigenaar van de grond heeft nog geen aangifte gedaan. Eerder zei hij al wel dat hij het spontane graven in zijn grond niet wil hebben. Het terrein is nog steeds van de familie Mulders, het pleeggezin waar Willeke tot haar verdwijning in 1992 woonde.

Drassig

De groep is gaan graven omdat op nieuwe grondradarbeelden iets te zien zou zijn. Ze kwamen echter niet diep. "Met een schop in een drassig weiland graven in het donker, schiet niet op", vertelt de woordvoerder van de politie.

De amateurspeurders Jan Huzen en Ab Bruintjes deden in datzelfde weiland in de nacht van 25 op 26 december onderzoek met een schop en prikstokken. Ze vonden niets.

Op basis van grondradarbeelden en na aandringen van dat duo ondernam de politie op 12 november ook een zoektocht met een graafmachine in het weiland. Daarbij werd niets gevonden. Huzen liet achteraf weten dat de politie naar zijn mening niet diep genoeg had gezocht.

Bijna 27 jaar na de verdwijning van het meisje gaat vrijwel niemand er meer van uit dat ze nog leeft. Veel mensen denken dat ze is vermoord en mogelijk in het weiland achter de boerderij begraven ligt.

De boerderij staat leeg. Hij stond te koop, maar is onlangs van Funda gehaald. De vader van het pleeggezin is in 2006 overleden, de moeder is dementerend, zij is er recent ook vertrokken, en de drie kinderen van het gezin wonen er al lang niet meer.

Advertentie via Ster.nl