Willeke Dost in 1992 en hoe ze eruit zou kunnen zien op een verouderingsfoto
In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS Nieuws

Drentse mannen eisen dat politie gaat graven naar sporen vermiste tiener

Als de politie voor vrijdag niet beslist om in het Drentse Koekange te gaan graven naar de vermiste Willeke Dost, doen ze het zelf. Dat ultimatum stellen Ab Bruintjes (uit Koekange) en Jan Huzen (uit Emmen), nu er in hun ogen een zeer verdachte locatie is, waar mogelijk het lichaam ligt van de sinds 1992 vermiste tiener.

De mannen steunen de tante van Willeke in haar zoektocht. Zij wil de onderste steen boven in de mysterieuze vermissingszaak van haar 15-jarige nicht, die haar al 26 jaar bezighoudt. De drie krijgen steun van Vermiste Kinderen Alert. Dat begon deze week een petitie, om ervoor te zorgen dat de politie gaat graven op een plek op 150 meter van de boerderij van de pleegouders van Willeke, van waaruit ze destijds spoorloos verdween.

De mannen gingen gistermiddag met scheppen naar het weiland in Koekange, waar ruim een jaar geleden speurhonden van Stichting Signi aansloegen. Een grondradar wees uit dat er diep in de grond was gegraven. De stichting meldde dit bij de politie, maar dat leidde niet tot nieuw onderzoek van het coldcaseteam.

Witte grond

"Hier haal je witte grond naar boven, dat betekent dat er is gegraven", zeggen Huzen en Bruintjes tegen RTV Drenthe, zodra ze wat grond omspitten. "We hebben goede aanwijzingen dat ze hier kan liggen. Die honden zijn er speciaal op getraind, en hier zijn ze toch aangeslagen, dat zou heel goed door een lijklucht kunnen zijn."

Dieper graven doen de mannen niet. Dat vinden ze een taak voor justitie en politie. Die moeten wel besluiten om de locatie nader te onderzoeken, vinden ze. "Als ze dat niet doen, zullen we ons ons hele leven lang afvragen waarom we hier niet hebben gezocht", zegt Ab Bruintjes.

In 2010 heeft justitie al een deel van het bewuste weiland afgezocht met grondradars, en ook veel grond weggegraven. "Maar niet op deze plek", zegt Bruintjes vastberaden. "En er is een tipgever die zegt dat hij ooit iets gezien heeft hier."

Ze hopen erop dat de politie, mede onder druk van de petitie, de locatie toch nader onderzoekt. "We hopen dat ze zo verstandig zijn. Tot vrijdag hebben ze daar de tijd voor", zegt Bruintjes, "anders doen we het zelf."

De politie zegt dat er komende week overleg plaatsvindt met het Openbaar Ministerie naar aanleiding van de aankondiging.

Advertentie via Ster.nl