NOS Schaatsen

Opstootje Schouten en Hekman werpt schaduw over massastart

Opstootje tussen Hekman en Schouten op schaatsbaan

Na de massastart voor de mannen in Thialf ging het minder over winnaar Douwe de Vries dan over een incident tussen Simon Schouten en Gary Hekman in de laatste bocht. Schouten en Hekman kwamen ten val en daarna ontstond een opstootje tussen de twee kemphanen.

Terwijl Arjan Stroetinga bij het uitkomen van de laatste bocht aan de leiding ging, leek het of Simon Schouten - die net als Stroetinga uitkomt voor het marathonteam van Jillert Anema - de koploper een vriendendienst wilde bewijzen en de deur voor mogelijke achtervolgers wilde dichtgooien.

In het gedrang dat ontstond kwamen Schouten en Hekman samen ten val. De jury wees na bestudering van de tv-beelden Hekman aan als veroorzaker van de val.

'Een soort van aanslag, belachelijk'

Die jurybeslissing kan Hekman nauwelijks bevatten. "Ik werd volledig geblokkeerd", zegt hij in een telefonische reactie. "Een soort van aanslag. belachelijk."

Volgens Schouten was Hekman wel degelijk schuldig. "Heel duidelijk", zegt Schouten. "Hekman reageerde op de misslag van Arjan Stroetinga."

"Een uur na de wedstrijd heb ik hem nog gevraagd of hij de beelden al heeft gezien", zegt Schouten. "Maar hij loopt gewoon stug door en zegt: je kan naar buiten komen, kan je wat anders krijgen."

Een boze Hekman smeet na de val zijn sportbril naar Schouten, pakte zijn rivaal bij de kraag, waarna Schouten een duwtje uitdeelde en Hekman zijn concurrent een lichte kopstoot gaf. "Hij riep: wat doe je?", zegt Hekman. "Waarop ik zeg: wat doe ik? Toen pakte ik hem even bij de kraag en gaf een lichtelijk kopstootje."

'Dit moet een keer ophouden'

NOS-analist Erben Wennemars was helder in zijn oordeel. "Daar moet je niet rijden Simon Schouten", stelde Wennemars. "Simon houdt zijn lijn niet. Hekman kan geen kant op. Rij je een keer in een vol Thialf, dan moet je je sport verkopen. Dit gebeurt keer op keer en dit moet een keer ophouden."

Wennemars over incident: 'Dit moet een keer ophouden'

Het incident kwam niet uit de lucht vallen en is een vervolg op een jarenlange vete in het marathonpeloton. Hekman rijdt voor AB Vakwerk en Simon Schouten en Stroetinga voor Royal A-Ware. Beide teams hadden het al eerder met elkaar aan de stok.

Winnaar Douwe de Vries was de lachende derde, al begreep hij zelf maar al te goed dat zijn overwinning op een wonderlijke manier tot stand kwam. "Het kwam voor mij goed uit, maar wat Simon Schouten doet, hoort niet. Heel slecht dat één ploeg zich altijd op Gary Hekman fixeert. Je ontneemt iemand het plezier in de sport."

Douwe de Vries: 'Wat Simon doet, hoort niet'

"Jammer dat Douwe de Vries voor zijn beurt spreekt zonder de beelden goed te hebben bekeken", zegt Schouten. "Als je de beelden niet hebt gezien, moet je ook geen oordeel vellen."

Spijt hebben beide schaatsers niet. "Helemaal niet", zegt Hekman. "Nee, geen spijt", zegt Schouten. "Alleen jammer dat er nu meer aandacht naar de commotie gaat dan naar de winnaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl