De Vries wint tumultueuze massastart Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Douwe de Vries heeft bij de KPN NK afstanden in Heerenveen verrassend de massastart gewonnen, na een tumultueus verlopen finale. Bij de vrouwen ging de nationale titel voor de zesde keer in zeven jaar naar Irene Schouten.

De 36-jarige De Vries profiteerde in Thialf van een valpartij in de laatste ronde, waarbij diverse favorieten onderuit gingen. Het zilver ging naar Victor Ramler, het brons was voor Arjan Stroetinga.

Bij het uitkomen van de laatste bocht kwamen Simon Schouten, net als koploper Arjan Stroetinga lid van de marathonploeg van Jillert Anema, en Gary Hekman ten val. Door die val verspeelde Hekman, die in het verleden vaker in de clinch lag met de rijders van Anema, zijn kansen op de zege.

Direct na de val wilde Hekman verhaal halen bij Schouten, waarbij de gemoederen hoog opliepen. Voor het oog van de camera deelde Hekman een lichte kopstoot uit aan zijn concurrent.

De jury wees na bestudering van de tv-beelden Hekman aan als veroorzaker van de val.

Schouten klasse apart

Irene Schouten zegevierde bij de vrouwen op indrukwekkende wijze. Ze reed in Thialf met een machtige eindsprint over zestig meter een gat naar een groep koplopers dicht en kwam als eerste over de finish.

Schouten imponeert met eindschot op massastart Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Daarbij nam Schouten revanche voor haar teleurstellende 3.000 meter, waarop ze niet fris oogde en twaalfde werd. Het zilver en brons op de massastart gingen naar Marijke Groenewoud en Elisa Dul, beiden ploeggenoten van Schouten.

Schulting valt

Suzanne Schulting haalde de finish niet. Zij was slachtoffer van een valpartij waarbij zo'n vijf schaatssters betrokken waren. De shorttrackster kende een teleurstellend uitstapje op de langebaan: op de 500 meter werd ze vijftiende, op de 1.000 meter kwam ze niet verder dan de dertiende plek.

STER reclame