Jan Coopmans bij de KPN NK Afstanden in Heerenveen Pro Shots

Hij is nog niets eens begonnen, maar de keuze voor de nieuwe schaatsbondscoach wordt niet enthousiast ontvangen. "Ik denk niet dat mensen stonden te juichen", zegt NOS-analist Mark Tuitert over de aanstelling van Jan Coopmans. Voor het grote publiek en ook voor veel schaatsers is Coopmans een onbekende.

Ook Sven Kramer stond niet bepaald te juichen, maar houdt zijn mening over de bondscoach nog even voor zich. "Ik vind daar op dit moment niet zo heel veel van", zegt Kramer. "De nieuwe bondscoach ken ik eigenlijk alleen van mijn tijd bij Jong Oranje. Ik heb hem eigenlijk nooit echt aan het werk gezien."

'Wil nog geen mensen beschadigen'

Of hij weleens met Sven Kramer had gepraat, vroeg NOS-verslaggever Bert Maalderink afgelopen donderdag aan Coopmans. "We hebben weleens een keer kort van gedachten gewisseld", zei Coopmans. "Ik ga niet allemaal vertellen wat toen besproken is, maar hij kent mij wel."

"Alles wat ik er nu over hem zeg, zou een vooroordeel zijn en men heeft mij geleerd dat dat vaak niet goed is", zegt Kramer. "Ik houd het voor me. Er wordt dan toch wat aan opgehangen en daarmee zou ik op dit moment al mensen kunnen beschadigen en dat wil ik nu nog niet."

Volgens Tuitert, die Coopmans ook alleen kent uit zijn juniorentijd, is Coopmans niet de man die met de vuist op tafel zal slaan. "Nee, ik denk het niet", zegt Tuitert. "En tussen regels door lees ik dat Kramer ook denkt van niet."

'Zie Coopmans niet meteen de lijnen uitzetten'

Vorige maand nog uitte Kramer tegenover de NOS zijn ongenoegen over het gebrek aan informatie in het zoekproces en hij zei dat de bondscoach wat hem betreft "geen goede schaatser hoeft te zijn, maar wel iemand met leiderschap en charisma".

'Coopmans niet de man die met de vuist op tafel slaat'

Of Coopmans aan die laatste twee eisen van Kramer voldoet, valt te betwijfelen. Tuitert: "Ik zie hem niet meteen de lijnen uitzetten, als hij met coaches als Jac Orie en Jillert Anema en met schaatsers gaat praten. Iedereen verdient een kans, maar ik vind het opmerkelijk dat er geen coaches en schaatsers zijn geraadpleegd in dit proces."

'Je kan het niet goed doen'

Voor de functie werden ook de namen van Kosta Poltavets, Bart Veldkamp, Rintje Ritsma, Erben Wennemars en Gianni Romme genoemd, maar de KNSB kwam uiteindelijk uit bij de minder bekende Coopmans.

Ritsma is niet gevraagd, zo laat hij weten. "Nee ik ben niet gebeld en had het niet gedaan. Het is een lastige functie. We hebben in Nederland eilandjes en die bepalen hun eigen strategie naar wedstrijden. Je kan het niet goed doen."

"Je moet als bondscoach mensen verbinden en dan moet je er echt staan", zegt Tuitert. "Of Coopmans zo is, vraag ik me af."

Het is aan Coopmans om de twijfel en de vooroordelen weg te nemen. Bij de KPN NK afstanden is de nieuwe bondscoach als toeschouwer aanwezig. Zijn eerste voorname taak is de samenstelling van de teams voor de WK afstanden (7 tot en met 10 februari in Inzell) op de ploegenachtervolging, massastart en teamsprint.

STER reclame