NOS Schaatsen

Coopmans nieuwe bondscoach langebaanschaatsers

Wie is Jan Coopmans, de nieuwe schaatsbondscoach?

Jan Coopmans is de nieuwe bondscoach langebaanschaatsen. Met de aanstelling van 61-jarige Limburger heeft de schaatsbond KNSB eindelijk een opvolger voor Geert Kuiper, die in april van dit jaar na vier seizoenen stopte. Hij heeft een aanstelling tot en met de Spelen van 2022 in Peking.

Coopmans was de afgelopen twintig jaar actief in Duitsland en wordt als bondscoach verantwoordelijk voor de selectie, training en coaching van de teamonderdelen: ploegenachtervolging, massastart en teamsprint.

Voor de functie werden ook de namen van Kosta Poltavets, Bart Veldkamp, Rintje Ritsma, Erben Wennemars en Gianni Romme genoemd, maar de KNSB kwam uiteindelijk uit bij de minder bekende Coopmans.

Zoektocht

Sven Kramer uitte vorige maand tegenover de NOS nog zijn ongenoegen over het gebrek aan informatie in het zoekproces en zei dat de bondscoach wat hem betreft "geen goede schaatser hoeft te zijn, maar wel iemand met leiderschap en charisma".

Ook Antoinette de Jong was niet blij met het uitblijven van een nieuwe coach. "Je moet een coach hebben die je op je plek zet en alle mensen bij elkaar heeft. De afgelopen jaren hadden we dat wel en zeker na deze achtervolging mis ik dat", zei ze na de teleurstellende vierde plaats bij de wereldbekerwedstrijd in Tomakomai.

Vier jaar geleden wonnen zowel de Nederlandse mannen als de vrouwen op de ploegenachtervolging olympisch goud. In Pyeongchang wisten ze de titel niet te prolongeren.

'Dit ben ik'

Voor de KNSB en voor Coopmans is de aanstelling geen volledige verrassing. "We wilden met name een verbinder hebben en iemand met veel kennis van het schaatsen. Iemand die blijft staan tussen coaches en schaatsers en van de teamonderdelen een succes wil maken", lichtte Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB, de keuze toe.

Toen Coopmans las waarnaar de KNSB op zoek was, wist hij meteen: dit ben ik.

Coopmans klaar om met Nederland te winnen

Coopmans heeft ruime ervaring opgedaan als coach bij de Duitse schaatsbond DESG. Sinds 1998, nadat hij bij de KNSB zijn trainersdiploma C had behaald, was hij in uiteenlopende functies fulltime werkzaam bij de oosterburen.

Vanaf 2001 tot en met de Olympische Spelen van Turijn in 2006 was Coopmans bondscoach van de Duitse schaatsers. Daarna was hij in Duitsland onder meer assistent van bondscoach Bart Schouten en coachte en trainde hij de achtervolgingsploegen bij World Cups en WK's. Vanaf 2010 richtte hij zich op het trainen van de Duitse jeugd en op het opleiden van trainers.

In geheugen graven

Voor het grote publiek en voor veel schaatsers is hij echter een onbekende. "Ik moest even ver in mijn geheugen graven, maar ik weet wie het is", zegt Ireen Wüst. "Ik ken hem van mijn juniorentijd en van de ijsbaan in Inzell. Verder dan een keer 'hoi' en 'doei' zijn we niet gekomen. Maar ik ben op zich positief. Voor iedereen is hij nieuw. Hij is een neutraal persoon. Dat was voor iedereen wel belangrijk."

De erelijst van Coopmans als coach is beperkt: één keer brons met de Duitse ploegenachtervolgingsploeg op de WK afstanden van 2008. "Mijn grootste successen zijn dat ik 36 jaar getrouwd ben en twee kinderen heb", grapt Coopmans. "Verder dan brons ben ik niet gekomen, maar ik heb met goede schaatsers op de baan gestaan."

Voor Wüst maakt de krap gevulde prijzenkast van Coopmans niet uit. "We zijn allemaal ooit begonnen zonder erelijst. Ik ben positief."

Wüst over nieuwe bondscoach: 'Allemaal begonnen zonder erelijst'

Vrijdag beginnen in Heerenveen de KPN NK Afstanden met de 500 meter voor mannen, gevolgd door de 1.500 meter voor vrouwen en de 5.000 meter voor mannen. Vanaf 18.20 uur allemaal live te zien op NPO 1, NOS.nl en in de NOS-app. Zondag staat de massastart voor mannen en vrouwen op het programma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl