NOS Schaatsen

Nuis pakt titel op 1.500 meter, voor Roest en Krol

Nuis pakt derde nationale titel op 1.500 meter

Kjeld Nuis heeft bij de KPN NK afstanden in Heerenveen voor de derde keer de nationale titel op de 1.500 meter veroverd.

De olympisch kampioen verwees in een rechtstreeks duel Patrick Roest naar het zilver. Nuis reed 1.44,02, Roest kwam tot 1.44,20. Thomas Krol veroverde het brons met 1.44,72.

Het Jumbo-trio heeft zich daarmee gekwalificeerd voor de WK afstanden, in februari in Inzell.

Nuis had na twee razendsnelle rondjes (25,27 en 26,37) bijna 2 seconden voorsprong op Roest. In de laatste bocht was de pijp leeg; met een handje aan het ijs wist hij maar net een val te voorkomen en met een slotronde van 28,93 (de slechtste van de topvijf) bleef hij Roest nog maar nipt voor.

Kramer, Roest en De Vries naar EK

Viervoudig kampioen Sven Kramer werd in 1.45,35 vierde en verzekerde zich daarmee van deelname aan de EK allround.

Daarvoor plaatst zich de topdrie van het combinatieklassement van de 1.500 en de 5.000 meter. Naast Kramer gaan ook Roest en Douwe de Vries naar de EK, die volgende maand in Collalbo worden gehouden.

Nuis: '1.300 meter heel goed geschaatst'

Nationaal kampioen Nuis was blij met zijn titel. "Ik heb er vanaf de eerste meter als een leeuw voor gevochten."

Toch ging het in de laatste bocht nog bijna mis. "Ik heb 1.300 meter heel goed geschaatst. Maar in de laatste bocht heb ik geforceerd om toch nog iets eruit te persen. Ik dacht aan Patrick, die is in supervorm. Toen ging ik bijna op mijn bek."

Kramer mag niet klagen

Sven Kramer plaatste zich met zijn vierde plek voor de EK allround en was een tevreden man. "Het is mijn derde tijd op de 1.500 meter ooit, dus ik mag niet klagen. Ik ben heel erg tevreden."

Kramer tevreden na 1.500 meter: 'Het gaat steeds beter'

Kramer, die dit seizoen kampt met rugproblemen, wilde zich niet meteen tot favoriet voor de EK van volgende maand uitroepen. "Maar het gaat steeds beter, ik ben groeiende."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl