De Jong prolongeert titel op 3.000 meter Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Antoinette de Jong heeft na een spannende strijd bij de KPN NK afstanden in Heerenveen haar nationale titel op de 3.000 meter geprolongeerd.

Ireen Wüst, zevenvoudig kampioene op de drie kilometer, moest genoegen nemen met zilver. Olympisch kampioene Carlijn Achtereekte legde beslag op het brons.

De Jong, Wüst en Achtereekte plaatsen zich daarmee voor de WK afstanden in februari in Inzell. Een geëmotioneerde Esmee Visser viel met een vierde plaats buiten de prijzen. Ze moest na afloop getroost worden door haar coach Peter Kolder.

Esmee Visser wordt getroost door haar coach Peter Kolder NOS

De Jong was eerder dit seizoen ook de snelste op het WB-kwalificatietoernooi en bij de wereldbekerwedstrijden in Thialf. Nu reed ze met 29,94 het snelste eerste rondje van allemaal, waarna ze met een langzaam oplopend schema uitkwam op 4.00,64.

In de rit daarvoor was Achtereekte, die wat vlakker reed, gefinisht na 4.01,77. In de laatste rit was Wüst (4.01,29) steeds net iets langzamer dan De Jong. Visser was 0,12 langzamer dan nummer drie Achtereekte.

De Jong, Wüst en Achtereekte naar EK

De Jong, Wüst en Achtereekte vormen eveneens de topdrie van het combinatieklassement van de 1.500 en de 3.000 meter en daarmee zijn ze zeker van deelname aan de EK allround, over twee weken in Collalbo.

De Jong na prolongatie titel op 3.000 meter: 'Dit moet ik straks ook op WK doen'

"Ik ben zo blij, het was zo spannend. Ireen kwam nog zó dichtbij", was de eerste reactie van De Jong na het prolongeren van haar Nederlandse titel.

"Dit moet ik straks ook op de WK doen", aldus de nationaal kampioene. "Maar mijn laatste ronde moet wel sneller. Dat is wel een puntje van verbetering."

Opluchting bij Achtereekte na derde tijd: 'Ik zit er weer bij en mag naar WK'
Uitslag 3.000 meter (v)

STER reclame