Syrisch leger claimt inname stad Manbij, kort na hulpvraag van Koerden
Het Syrische regeringsleger zegt dat het de noordelijk gelegen stad Manbij is binnengetrokken en daar de Syrische vlag heeft gehesen. De claim komt kort nadat de Koerdische YPG-militie president Assad had gevraagd te helpen bij de verdediging van de Syrische stad tegen Turkije. Het Syrische leger heeft de bevolking van Manbij bescherming beloofd.
Ankara maakte onlangs bekend dat het een offensief voorbereidt tegen de "terroristen" in Manbij. Daarmee doelt Turkije op de Koerdische strijders in de grensstreek. Volgens Turkije heeft de YPG geen mandaat om zelfstandig "andere elementen" zoals Syrië uit te nodigen in de regio. Turkije en Syrische strijdgroepen die de steun genieten van Ankara lijken nog steeds van plan een offensief te beginnen.
Vorige week kondigde de Amerikaanse president Trump aan dat de VS de troepen terugtrekt uit Syrië. Dat deed hij na overleg met president Erdogan, die volgens hem de laatste strijders van terreurbeweging IS "zal uitroeien". Internationaal was veel kritiek op dat besluit, ook omdat Turkije die ruimte zou kunnen gebruiken om de Koerden te verjagen uit het grensgebied in het noorden van Syrië.
In de steek gelaten
De internationale coalitie tegen IS, die werd geleid door de Verenigde Staten, ontkent dat het Syrische leger Manbij daadwerkelijk heeft ingenomen. De regeringstroepen liggen volgens Koerdische vertegenwoordigers buiten de stad om een Turks offensief te dwarsbomen. "We roepen iedereen op de integriteit van Manbij en de inwoners te respecteren", zegt de coalitie.
De Koerdische strijders, die de afgelopen vier jaar een belangrijke bondgenoot waren van de VS en een grote rol hadden in de strijd tegen IS, zeggen dat ze zich in de steek gelaten voelen. Een van de angsten van de Koerden en leden van de internationale coalitie tegen IS was dat de Amerikaanse terugtrekking zou leiden tot een chaotische situatie.
Rusland positief
Wat de nieuwe samenwerking van de Koerden met president Assad betekent voor de Amerikaanse militairen die mogelijk nog in de regio zijn, is niet bekend. Damascus en Washington zijn geen bondgenoten in het Syrische conflict.
Rusland, dat wel een belangrijke bondgenoot is van president Assad, is blij dat Manbij weer onder controle van de Syrische regering staat. "Dit is een positieve ontwikkeling", zegt een woordvoerder van het Kremlin.