Amerikaanse elitetroepen in Syrië
NOS NieuwsAangepast

VS gaat laatste troepen terugtrekken uit Syrië

De Verenigde Staten zijn begonnen met de terugtrekking van al hun manschappen uit Syrië voor. De militairen worden teruggetrokken wanneer de laatste operatie tegen Islamitische Staat is afgerond, zegt woordvoerder Sarah Sanders van het Witte Huis.

Het is niet duidelijk hoe lang dat duurt. Volgens Sanders duurt het 60 tot 100 dagen. Andere bronnen zeggen dat de militairen al binnen 30 dagen uit Syrië zijn vertrokken.

De VS heeft nog zo'n 2000 militairen in het land, formeel als adviseurs en trainers. Op Twitter kondigde president Trump de terugtrekking al aan. Hij zei dat de aanwezigheid van IS in Syrië de reden was voor het uitzenden van de Amerikaanse troepen en dat de islamitische terreurgroep nu is verslagen.

Senatoren van de Republikeinse Partij vinden terugtrekking een slecht plan. "Het zou een grote overwinning zijn voor IS, Iran, president Assad van Syrië en Rusland", zegt senator Graham. Zijn collega Rubio spreekt over een "ernstige fout" die gevolgen heeft voor de strijd tegen Islamitische Staat.

Koerden

De terugtrekking van de Amerikanen is een flinke tegenvaller voor de Koerdische strijdkrachten in Syrië, die een belangrijke rol spelen binnen de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF). De Koerdische YPG-milities waren cruciaal voor de strijd tegen IS en zij voelen zich gesteund door de VS.

NAVO-bondgenoot Turkije zal een Amerikaanse terugtrekking juist verwelkomen: Ankara ziet de Koerden als een verlengstuk van de terreurorganisatie PKK.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl