Demonstranten gingen in Beni de straat op
NOS NieuwsAangepast

Betogers bestormen ebolacentrum Congo om uitstel verkiezingen

In de stad Beni in de Democratische Republiek Congo hebben betogers een gezondheidscentrum bestormd waar burgers op ebola worden gecheckt. Gevreesd wordt dat mensen die besmet zijn met het virus de straat op zijn gevlucht. De politie heeft de betogers met traangas weggejaagd bij het zorgcentrum.

Aanleiding voor de bestorming is het besluit om bij de presidentsverkiezingen van komende zondag de stemmen van drie steden, waaronder Beni, niet mee te tellen. De verkiezingen zijn daar uitgesteld tot maart, maar de president wordt half januari gewoon beëdigd, tot grote woede van de inwoners.

In onder meer de oostelijke stad Beni gingen mensen de straat op om te protesteren:

'Als de president ons geen verkiezingen geeft, jagen we hem weg'

Tot uitstel is besloten vanwege problemen met ebola in de oostelijke steden Beni en Butembo en etnisch geweld met meer dan honderd doden in Yumbi in het westen van land. De verkiezingen waren al een week opgeschort na een brand in een loods in hoofdstad Kinshasa met duizenden stemcomputers.

Elders in Congo werd eveneens geprotesteerd. In Goma bij de grens met Rwanda blokkeerden betogers wegen rond de universiteit. Ook in Butembo gingen mensen de straat op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl