Zwemmer Maarten van der Weijden tijdens zijn Elfstedentocht
NOS Nieuws

Dit gebeurt er met de vijf miljoen van Maarten van der Weijden

Nederland leefde deze zomer mee met Maarten van der Weijden. De olympisch kampioen zwom in augustus de Elfstedenroute, om geld op te halen voor kankeronderzoek. Op de kant werd hij aangemoedigd door duizenden mensen - ook in het holst van de nacht, als Van der Weijden 'gewoon' doorzwom.

Op 20 augustus, dag 3 van de zwemtocht, moest Van der Weijden de strijd opgeven. Hij had toen 55 uur in het water gelegen en 163 kilometer gezwommen. Hoewel hij zijn doel niet had gehaald, kreeg de zwemmer een heldenonthaal.

De NOS blikt vanavond terug op de Elfstedenzwemtocht. In een speciale uitzending gaan Dionne Stax en Maarten van der Weijden terug naar Friesland en bezoeken ze de plekken waar de zwemmer hoogte- en dieptepunten beleefde. Ook is de vraag: wat gebeurt er met de ruim vijf miljoen euro die de actie heeft opgeleverd?

Het NOS-programma 'De Elfstedenzwemtocht van Maarten van der Weijden' is te zien om 18.10 uur op NPO 1 en NOS.nl.

Elke euro die bij de actie is opgehaald, is bedoeld voor onderzoek naar kanker. Waar de opbrengst aan besteed wordt, was vooraf al bekend. Het KWF heeft onderzoeken goedgekeurd en voorgedragen aan het NFK, de patiëntenvereniging van kankerpatiënten. Die heeft ze beoordeeld en geselecteerd.

In eerste instantie ging het om elf onderzoeken die geld zouden krijgen, maar vanwege het succes van de actie kon daar een twaalfde aan worden toegevoegd.

Deze drie onderzoekers vertellen wat zij concreet doen met de opbrengst van het Elfstedenzwemtocht:

Omdat vrijwel alle faciliteiten rond de Elfstedenzwemtocht belangeloos werden verstrekt, kan het gehele bedrag worden besteed aan onderzoek.

De twaalf geselecteerde projecten zijn zeer divers. Zo onderzoekt het Erasmus MC of de vele controles en scans na dikkedarmkanker kunnen worden teruggebracht naar thuiscontroles, terwijl het Prinses Máxima Centrum een studie begint naar kinderkanker. "Doordat kinderkanker zeer zeldzaam is, weten wij er eigenlijk nog zeer weinig vanaf. En met dit geld kunnen we onze kennis verbreden", aldus Patrick Kemmeren van het PMC. Hij kreeg daarvoor 575.000 euro van de Maarten van der Weijden Foundation.

Het overboekingsformulier waarmee Maarten van der Weijden het geld overmaakte aan het KWF|

Naast de onderzoeken naar dikkedarmkanker en kinderkanker wordt er bijvoorbeeld ook onderzoek gedaan naar leukemie, borstkanker en prostaatkanker. Alle twaalf projecten zijn inmiddels gestart, of beginnen op korte termijn.

Een volledig overzicht van de onderzoeken en meer uitleg is te vinden op de website van de Maarten van der Weijden Foundation.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl