Een opgetogen Luuk de Jong na weer een PSV-doelpunt ANP Pro Shots

Kerstrapport PSV: 'Ze tonen vanaf begin strijdvaardigheid en zelfbewustzijn'

time icon

Met de gourmetlucht dichtbij en de oliebollen in het verschiet is het tijd om terug te blikken op de eerste seizoenshelft van de eredivisie. Hoe heeft de traditionele topdrie het gedaan? De vaste gezichten van Studio Voetbal spreken: Arno Vermeulen, Pierre van Hooijdonk en Kees Jansma. Vandaag: PSV.

Een kerstrapport. Trainer Mark van Bommel heeft in ieder geval geen behoefte om er zijn ploeg een te geven. "Daar doen we niet aan. Want dan maak je tussentijds de balans op", zei hij afgelopen vrijdag nog.

Hoe kijken jullie terug op de eerste seizoenshelft van de trotse koploper van Nederland?
"Fantastisch", begint Vermeulen, voetbalcommentator bij de NOS. "Op die ene nederlaag tegen Feyenoord na was het een perfecte serie."

Van Hooijdonk, oud-voetballer en tegenwoordig werkzaam als analyticus: "Ik had niet verwacht dat het zo snel al zo goed zou staan. In de Champions League hebben ze het qua uitslagen niet goed gedaan, maar qua spel heb ik dingen gezien waaruit bleek dat ze aardig meekunnen met de Europese top."

Vermeulen is toeschietelijker dan Van Hooijdonk: "Er zijn weinig punten behaald. Dat klopt. Maar PSV was zes wedstrijden bijna gelijk aan de absolute top van Europa. Dat is gewoon waanzinnig knap."

"In Europa konden ze heel vaak goed beginnen maar dan niet doorzetten", vervolgt Jansma, de Fox Sports-presentator die de loting van PSV "ongelukkig" noemt.

Hirving Lozano van PSV viert zijn 1-0 tegen Tottenham Hotspur. Het Champions League-duel eindigde in Eindhoven in 2-2 ANP

Jansma: "Wat opviel is dat PSV vanaf het begin strijdvaardigheid, elan en zelfbewustzijn toont. Dat is door toedoen van trainer Mark van Bommel tot stand gekomen. Het feit dat hij er zo stond, is verbazingwekkend knap."

Van Hooijdonk: "Als je Van Bommel vergelijkt met Erik ten Hag en Giovanni van Bronckhorst, steekt hij er in zijn presentatie met kop en schouders bovenuit. Hij kan spelen met de pers. 'Gio' beheerst dat iets minder, Ten Hag helemaal niet."

De enige kanttekening die de drie analisten plaatsen is de ondergang in de KNVB-beker, toen thuis verloren werd van RKC Waalwijk (3-2). "Onbegrijpelijk", noemt Van Hooijdonk het feit dat Van Bommel elf andere spelers opstelde in die wedstrijd. "Vooral omdat ze wisten dat ze de Champions League niet zouden winnen en de Johan Cruijff Schaal hadden verloren. Dus ze konden nog maar op twee paarden wedden. Zonde."

Wie sprong eruit?
Jansma: "Luuk de Jong."

Van Hooijdonk: "Luuk de Jong."

Vermeulen: "Die is wel bezig aan een ongelooflijk sterk seizoen. Maar ik vind het lastig om er een speler uit te pikken, want de kracht van PSV is echt het collectief."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Herboren De Jong trekt 'soms' een lange neus naar criticasters
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Jansma: "Ik heb De Jong weleens afgeschreven in zijn loopbaan, maar hij geeft in en buiten het veld het goede voorbeeld. Hij is voor de camera's altijd een voorbeeld voor iedereen. En in de eerste competitiehelft heeft hij een sterke bijdrage geleverd in het verwerkelijken van de teamgeest."

Van Hooijdonk: "We hebben hem anderhalf jaar zien ploeteren en nu staat hij er gewoon weer als aanvoerder van PSV. Dat straalt hij ook weer uit. Ik ben blij voor hem, want het zal toch een heel vervelende periode zijn geweest voor hem. Als je dan zo terugkomt, vind ik dat knap."

Welke speler viel tegen?
"Gastón Pereiro", meent zowel Vermeulen als Van Hooijdonk. "Hij heeft lang het vertrouwen gehad van Van Bommel en we dachten altijd dat hij er wel zou komen en stappen zou maken, maar toch blijft hij weer op een bepaald niveau steken", aldus Van Hooijdonk. "PSV heeft echt al veel geduld gehad met hem."

Gaston Pereiro ANP

"Het verbaast me dat Van Bommel zo lang aan hem vastgehouden heeft", vult Vermeulen aan. "Het is nog altijd hetzelfde bij hem: hij is te langzaam en vooral niet constant genoeg. En dus kreeg Erick Gutiérrez de kans. Met 'Guti' wordt PSV alleen maar sterker, denk ik."

Hoe groot zijn de titelkansen?
"Natuurlijk nog steeds groot, want ze winnen met gemak hun wedstrijden. Ook na de nederlaag bij Feyenoord zijn ze daarmee doorgegaan", constateert Van Hooijdonk.

Jansma: "Ze zijn als team moeilijk te verslaan. Spelers zijn bereid om constant op hun tenen te lopen. Maar ik ben heel benieuwd of ze dat ook in de tweede competitiehelft kunnen. Misschien scheelt het dat ze verlost zijn van de zware verplichtingen in de Champions League."

Vermeulen: "Het gaat werkelijk om één foutje, een mazzeltje hier of daar. Ajax is heel hongerig na vier jaar zonder titel, maar tegelijk is de druk veel groter dan bij PSV. Het zou weleens een zinderende ontknoping kunnen worden, misschien wel op de laatste speeldag."

Van Hooijdonk: "Ik kijk enorm uit naar Ajax-PSV (op 31 maart, red.). Ik denk dat diegene die dat duel wint, kampioen gaat worden."

Met welk cijfer op het Kerstrapport sturen jullie PSV naar huis?
Vermeulen: "Een 9."

Jansma: "Een 8, maar vooral voor de prestaties in de Nederlandse competitie. Er zit ruimte in om zich Europees te ontwikkelen."

Van Hooijdonk: "Een 8+, omdat ze eerste staan. En de nummer twee kan nooit een hoger rapportcijfer krijgen dan nummer één", besluit de analist, die Ajax een 8 geeft.

STER Reclame