Trump en Erdogan waren beiden op de G20-top in Argentinië AFP

President Trump laat "het uitroeien" van de nog in Syrië aanwezige IS-milities over aan Turkije, zegt hij via Twitter. De Turkse president Erdogan heeft Trump telefonisch verzekerd dat hij dat voor elkaar krijgt, "en hij is een man die daartoe in staat is", voegt Trump eraan toe. "Plus: Turkije ligt pal naast Syrië. Onze troepen komen weer naar huis!"

Afgelopen week maakte Trump bekend de 2000 resterende Amerikaanse manschappen terug te trekken uit Syrië, omdat Islamitische Staat verslagen zou zijn. Zijn besluit werd breed gezien als disloyaal en riskant, en werd gevolgd door het vertrek van zijn minister van Defensie James Mattis. Ook de Amerikaanse gezant voor de internationale coalitie tegen IS, Brett McGurk, besloot op te stappen uit protest tegen de stap van Trump.

In Bagdad waarschuwde Jeanine Hennis, sinds kort de speciale VN-gezant in Irak, dat IS nog niet is verslagen. "We moeten daar niet lichtvaardig mee omgaan", zei ze tegen het ANP. Bagdad vreest dat IS in Irak weer sterker wordt als dat aan de andere kant van de grens ook gebeurt. Het besluit van Trump kwam voor Irak en ook voor Hennis als een verrassing. "Het is niet zonder risico, deze beslissing."

De Franse president Macron zei over het besluit tot terugtrekking dat "een bondgenoot betrouwbaar zou moeten zijn". Hij wees daarbij ook op het lot van de Koerden die in de strijd tegen IS een grote rol hebben gespeeld. Het vertrek van de Amerikaanse militairen maakt de weg vrij voor Erdogan om ook af te rekenen met de Koerdische milities, die hij beschouwt als een verlengstuk van de verboden Koerdische PKK in Turkije.

Nuancering

Gisteren probeerde Trump zijn boodschap te nuanceren door de toevoeging dat de aftocht uit Syrië "langzaam en zorgvuldig gecoördineerd" zal plaatsvinden. Dat had hij ook in zijn telefoongesprek met Erdogan afgestemd, twitterde Trump.

Van verschillende kanten wordt op basis van anonieme bronnen binnen het Pentagon bericht dat het besluit tot terugtrekking uit Syrië al is ondertekend.

Kort na de bekendmaking van de aftocht uit Syrië circuleerden berichten in de Amerikaanse pers over de terugtrekking van de helft van de Amerikaanse manschappen uit Afghanistan. Daarmee zou Trump een verkiezingsbelofte willen inlossen.

STER reclame