NOS Nieuws

Tien wolven dit jaar in Nederland, één bijna gevestigd

  • Laura Steenbeeke

    redacteur Binnenland

  • Laura Steenbeeke

    redacteur Binnenland

Gaat de wolf zich in 2019 definitief vestigen in Nederland? Er leven in ieder geval twee wolven al enkele maanden op de Veluwe, blijkt uit een analyse van de Wageningen Universiteit en monitoring van de natuurorganisatie Wolven in Nederland. Het gaat om twee wolvinnen. Tot nu toe zijn er dit jaar tien wolven gesignaleerd in Nederland, die in totaal dertig keer door mensen gezien zijn.

De ene wolf is sinds juli op de Veluwe, de ander sinds augustus. Mocht het eerste dier er eind januari nog steeds zijn, dan is de wolf officieel gevestigd in Nederland. Dat zal gevolgen hebben voor de maatregelen die provincies moeten nemen.

Wolvin GW998f

De wolvin die al een paar maanden op de Veluwe verblijft, is straks misschien de eerste gevestigde wolf in Nederland. Een gezellige naam krijgt het beestje niet, ze wordt aangeduid met de code 'GW998f'. De wolvin is afkomstig uit een roedel uit het Duitse Babben, in de deelstaat Brandenburg.

In mei van dit jaar werd ze voor het eerst gezien in Friesland en Drenthe, waar ze ook enkele schapen doodbeet. Inmiddels houdt ze zich al enkele maanden koest in het noorden van de Veluwe. Haar keutels worden nog steeds regelmatig aangetroffen, wat erop duidt dat de Veluwe wellicht een vaste verblijfplaats wordt.

Volgens onderzoekers lijkt het erop dat ze in leven blijft door wilde dieren te eten. De andere wolvin, die ook al een paar maanden verblijft in het natuurgebied, houdt zich op in het zuiden van de Veluwe. Die wolf komt ook uit Duitsland, uit de deelstaat Nedersaksen. De wolven worden gemiddeld zo'n een keer per maand gespot.

De andere acht wolven die Nederland het afgelopen jaar hebben aangedaan zijn zwervende wolven, en zijn in veel gevallen weer terug naar Duitsland of doorgelopen naar België.

Bang voor schade aan de landbouw is de organisatie niet, vertelt Maurice Lahaye van Wolven in Nederland. De wolven op de Veluwe houden zich de afgelopen maanden namelijk erg rustig. "Een zwervende wolf zoekt naar een 'snelle snack', maar een gevestigde wolf leeft een veel teruggetrokkener bestaan. De wolf jaagt dan bijvoorbeeld op wilde zwijnen en reeën en laat zich in bewoonde gebieden maar weinig zien. De kans dat mensen deze wolven tegenkomen is echt heel klein."

Als de wolven nu schade veroorzaken, bijvoorbeeld door het doodbijten van schapen, vergoeden de provincies dat. De gedupeerde moet dan wel kunnen aantonen dat de wolf de veroorzaker van de schade is.

Echter, als de wolf eenmaal gevestigd is, vinden de provincies dat bijvoorbeeld boeren hierop moeten anticiperen. Mogelijk vergoedt de provincie in de toekomst dus minder snel schade. Gijsbert Six, bestuurslid bij het Platform Kleinschalige Schapen- en Geitenhouders vindt dit terecht, maar verwacht wel hulp. "Dat de wolf er is, is een gegeven. Maar we zijn er druk mee bezig en willen dat de provincies ons hierin ondersteunen."

Provincie Gelderland wil schade vergoeden

Als de wolf in januari nog steeds op de Veluwe is, worden provincies ook verantwoordelijk voor het in de gaten houden van de wolf. Dat kunnen ze bijvoorbeeld doen door camera's op te hangen en poep te analyseren. Nu wordt dat nog zelfstandig gedaan door natuurorganisaties en de Wageningen Universiteit.

De provincie Gelderland laat weten dat de ontwikkelingen op de Veluwe met belangstelling worden gevolgd. Als de wolf zich officieel vestigt, zal de provincie vaststellen hoe groot het territoriale gebied is van de wolf en in gesprek gaan met bijvoorbeeld de schapenhouders in dat gebied.

Verder wil de provincie de komende drie jaren de schade door wolven vergoeden, en bijdragen in de kosten voor preventie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl