Steven Mnuchin
NOS Nieuws

Minister van Financiën VS belt met banken na slechte beursweek

De Amerikaanse minister van Financiën Mnuchin heeft gebeld met de directeuren van de grootste banken in het land, zoals Goldman Sachs, Morgan Stanley en Bank of America. Hij lijkt daarmee de onrust op de financiële markten te willen bezweren.

Mnuchin vergewiste zich ervan of de banken met problemen kampen. Dat was volgens het ministerie niet het geval. "De directeuren bevestigden dat er voldoende liquiditeit is om te voldoen aan leningen voor consumenten, bedrijven en alle andere activiteiten. De markten functioneren naar behoren."

De telefoongesprekken komen na een slechte week op Wall Street. Door tegenvallende economische cijfers en aanhoudende politieke onrust verloren de Amerikaanse beurzen meer dan 7 procent. Sinds het begin van de financiële crisis in 2008 hadden de beurzen niet zo'n slechte week. Deze maand dreigt zelfs de slechtste december sinds 1931 worden.

Averechts effect?

De kans bestaat dat Mnuchin de onrust juist vergroot met zijn mededeling. The Washington Post noemt het bericht "ongebruikelijk" en schrijft dat analisten er juist van schrikken. "Dit kan wel eens een averechts effect hebben en tot meer bezorgdheid leiden."

"Alsof hij paniek wil veroorzaken over iets waarover niemand zich zorgen maakte", schrijft econoom en Nobelprijswinnaar Paul Krugman op Twitter. Ook een econoom uit de regering-Obama verwacht dat de beurzen er juist nerveuzer van worden. "Het is alsof je meldt dat ons ruimteschild bestand is tegen asteroïden die onderweg zijn. Eh, ik wist niet dat die eraan kwamen."

Tegen CNN zegt een woordvoerder dat de minister simpelweg speculeren wil voorkomen. "Het is voor het geval dat. Nu heeft de markt maandag bij opening een compleet beeld."

Overleg

Mnuchin, die op vakantie is in Mexico, overlegt morgen met een werkgroep die de financiële markten in de gaten houdt. Daarin zitten onder meer de leiding van de Amerikaanse centrale banken en de toezichthouder van de beurs, de SEC. Zij zullen bespreken wat er kan worden gedaan om rust te brengen op de markt.

Verder onderstreepte Mnuchin dat zijn ministerie ondanks de shutdown in Washington gewoon aan het werk blijft. Ook benadrukte hij dat de economische groei in de VS sterk blijft en het vertrouwen van consumenten en bedrijven groot is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl