Anaheim Ducks-speler Daniel Sprong omspeelt een tegenstander
NOS Sport

NHL-prof Sprong heeft Oranje nog niet uit zijn hoofd gezet

Achttien jaar was hij nog maar toen er een droom uitkwam voor ijshockeyer Daniel Sprong. Hij maakte in oktober 2015 als speler van Pittsburgh Penguins zijn debuut in de NHL, de Noord-Amerikaanse profcompetitie. Niet veel later volgde ook zijn eerste doelpunt op het hoogst denkbare niveau in zijn sport.

Sprong kwam uiteindelijk maar mondjesmaat in actie voor de NHL-grootmacht. Via een spelersruil is de Amsterdammer deze maand in dienst getreden van Anaheim Ducks. Hij bewees meteen zijn waarde met een treffer bij zijn eerste optreden. Binnen de kortste keren heeft hij zijn draai gevonden in Californië.

"Ik speelde niet veel in Pittsburgh. Dat kan gebeuren, it's a business. Ik ben blij dat ik nu hier ben. We hebben een goed team en ik speel veel meer. Daardoor is het ook veel leuker om elke dag naar de ijsbaan te komen."

Daniel Sprong in het shirt van Pittsburgh Penguins

En dat is precies de reden waarom hij als 7-jarig jochie met zijn ouders naar Canada verhuisde: om te ijshockeyen en te ontdekken of er voor hem een mooie toekomst in deze in Noord-Amerika zo populaire sport zou zijn weggelegd.

Jordaan

"Ik woon nu in een ander land, maar ik zal nooit vergeten waar ik geboren ben. Ik kom uit de Jordaan. Mijn opa en oma wonen nog steeds aan de Lindengracht. Ik mis ze erg. Maar ik ben professioneel ijshockeyer nu. In de zomer moet ik trainen als voorbereiding op het volgende seizoen. Hopelijk kan ik toch nog een keer teruggaan naar Nederland en iedereen weer zien."

IJshockeyer Sprong blij met de Ducks: 'Naar de ijsbaan gaan is veel leuker nu'

Of om te spelen voor Oranje, fantaseert de Nederlandse ijshockeyliefhebber stilletjes. Als NHL-speler lijkt dat er echter niet in te zitten voor Sprong, die inmiddels ook over een Canadees paspoort beschikt. Maar verrassing: hij blijkt die optie niet helemaal uit zijn hoofd te hebben gezet.

"Ik hoop dat het ooit gebeurt", bekent hij zelfs. "Maar omdat ik in de NHL speel, moet de Nederlandse bond een hoge verzekeringspremie betalen. Ik weet niet of de bond dat wil doen. Maar het zou top zijn als ik voor Nederland zou kunnen spelen. Dat zou ik erg leuk vinden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl